18 Eylül 2005

Amerika'da saglik hizmetleri

Bu gece Sina peynir keserken bicakla parmagini kesti, derin kestigi icin dikis gerekebilir diye hastaneye gitmeye karar verdik. En yakin hastaneyi aradik cevap vermedi telefon, hastane kapanmis meger (yeterli para kazanamadigi icin kapanmis!). Baska nereden hastane bulabiliriz diye internnette aranirken Sina'nin kanamasi devam ettigi icin iyisimi biz 911'i arayalim onlara soralim dedik. Arar aramaz bir suru sorular bilinci yerindemi nefes aliyormu bileginimi kesti, yok sadece parmagini kesti biz sadece hastane sorcaktik dedik ama ben coktan ambulans gonderdim bile dedi, e iyi parmak kesigine ambulans diye bekliyoruz, 20 dakika gecti sehir merkezine ambulans gelemedi birden kapiya itfaiyeceler geldi. Biz hayirdir dedik, meger 911i aradinmi bunlar cumle alem geliyormus. Neyse zaten adamlar gelene dek kanama yavaslamisti bizde yok ya taksiye atlar gideriz hastaneye dedik, ambulansi iptal edin (zaten sehir merkezine yarim saatte gelemedi ambulans).

Hastaneye acile geldik saat 9 gibi, acilden girer girmez sira sira vezneler var icerisi oldukca kalabalik. Neyse ilk kaydimizi yaptirdik bekliyoruz. Kaydi yaptiriken Sina gorevliye veznenin altindan kolunu uzatiyor camdaki araliktan, kadin o araliktan tansiyon olctu, garip falan dedik. Aradan neredeyse 40 dakika gecti, Sina'yi cagirdilar. O sirada kanama zaten durmustu coktan ama ilk geldigimizde kaniyordu hala. Neyse bir kac sey daha sordular gene bekliyoruz. Hic abartmiyorum Sina'nin tedavi icin iceri girdigi saat gece 1.15di, acilde ilk mudahale icin 9'dan gece 1.15e kadar yarayi hic bir doktor gormeden 4 saat bekledik. Bu arada Sina 5 vezne dolasti. Iceride doktor Sina'ya yara zaten kendiliginden kapanmis ama ne olur olmaz biz gene acip temizleyelim demis.

Iceride asil beni dehsete dusuren bir diyaloga sahit olduk Zeren'le. Cok yasli tekerlekli sandalyede oturan bir adam vardi, hemsire adamin basina geldi, dosyasina bakti ve "saat 5'ten beri bekliyormusun" dedi, adam da "hayir saat 4'te geldim" dedi. Hemsirenin adami tedavi icin iceri aldiginda saat 1.30du, yani adam 9.5 saat beklemis acilde. Gercekten saka gibiydi ve bu gittimiz hastane ozel bir hastane zaten Amerika'da devlet hastanesi kavrami var mi bilmiyorum cunku SSK gibi bir saglik sistemleri yok. Dunyanin en iyi ekonomisine sahip ulkesinde ki saglik sistemini bizim SSK ile karsilastirinca inanin SSK daha iyi, biz ozel sigortamiz olmasina ragmen bunlari yasadik burada. Turkiye'de herhangi bir saglik ocagina gitsek cok daha kisa surede gerekli tedaviyi alirdik. Burada sanirim saglik sistemi gercekten cok sorunlu ve adaletsiz, zannedersem Bush yonetiminin en cok elestirildigi konulardan biri de buydu.

1 yorum:

  1. Vermiş oldgunuz sağlık bilgileri için çok tesekkur ederım

    YanıtlaSil