4 Temmuz 2006

Aman petrol canim petrol

Avrupa'da birinci oldugumuz bir alan yok diyenlerin yuzunu kizartan benzin fiyatindaki birinciligimiz devam etmekte. Simdi petrol cikaran ulkelere en yakin biziz (bizim sinirdan 10 km otede petrol cikiyor bizde nasil cikmiyor o da ayri mesele), Avrupa'da ki en fakir ulkelerden biri de biziz, karayolunu tercih edelim demiryollariyla metroyla kim ugrasir diyen de bizim zamane hukumetimiz, benzinden en yuksek vergiyi alan da (verdiginiz paranin %67'si efendim) bizim hukumetimiz. Ne var ki alternatif enerji kaynaklarinin arastirilmasi icin neredeyse kilini kipirdatmayan da bizim hukumetimiz. Ya birileri bizi opuyor galiba siz bisey farkettiniz mi?

Kategori: genel_

14 yorum:

  1. Bu soruyu seçim zamanını yazlıklarda tatil olarak geçiren oy kullanmayanlara mı soruyorsun yoksa ülkenin başka taraflarında ne olduğunu açıp okumamakla beraber sadece kendi cebim dolsunda ne olursa olsun diyenlere mi ?

    YanıtlaSil
  2. aslında sorun "oy" kullanmak veya kullanmamak ile ilgili değil. önemli olan dinazorları artık sahneden silmek . %60'ını genç nüfusun oluşturduğu bir ülkeyi dinazorlar nasıl yönetsin. ya en kötüde en birinciyiz yada en iyide sonuncuyuz ortası yok. vergilerde , petrol fiyatları, sosyal haklar, işsizlik şampiyonluğu kimseye kaptırmayız Allah'ın izniyle.

    YanıtlaSil
  3. Devlet otobüsleri minibüsle ücretleriyle aynı,ilaç fiyatları da bugün itibariyle %5 arttı.Bu artışı her ay % 5 olacağı söyleniyor,hükümet yine yalanladı.Kiralar desen %15 zamlanmıştı.Geliriniz sabit kaldığı sürece ve her sene arttığını düşünürseniz arkadaşlar;Biz Titanic misali...Kısacası;BİZE ZAM,"AĞALARA" BELEŞ!

    YanıtlaSil
  4. batman ve civarında petrol çıkıyormuş diye duydum.

    YanıtlaSil
  5. belki birileri sınırları çizerken buna dikkat etmiştir değil mi;-)

    Hatta İngilizler Batman civarında petrol çıkınca çok şaşırmışlar ve asmışlar onlarca yerbilimciyi :-)
    Orada petrol olduğu bilinseydi herhalde şu anda Türkiye'ye ait topraklara dahil edilmezlerdi...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Mert,

    Eleştirini ve demiryollarıyla alternatif enerji kaynaklarının görmezden gelinmesini de eleştirine dahil etmeni beğendim. Hatta her elektrik kesintisini enerji krizi kapıda diye yorumlayıp nükleer santral ihtiyacımız olduğunun bellettirilmesi de bu konuya akraba bana sorarsan.

    Yazmak ve konuşmaktan başka birey olarak biz ne yapabiliriz?

    1. Tabii önce kemerleri sıkacağız. Her türlü enerji israfından kaçınacağız.
    2. Araba almayacağız, aldıysak da sınırlı kullanacağız. Toplu taşıma araçlarını tercih edeceğiz, daha iyisi yürüyeceğiz. Böylece spor salonlarına gereksiz yere para vermeden form da tutmuş olacağız.
    3. Çevremize yeni hayat tarzımızla örnek olacağız. Bu yaşayışı içselleştireceğiz.

    Nasıl çözümlerim?? :) Daha radikal fikirler de bulunabilir, bunlar şu an "ben ne yapabilirim"in ilk dakika cevapları. Bu arada bu demek değil ki kendi çözümlerimi ben uygulayabiliyorum. Hayır, istiyorum. Değişmek istiyorum ama alışkanlıklar çok zor kırılabiliniyor maalesef. :(

    bgrl

    (Madem alternatif enerji kaynakları yok, alternatif ben olayım o halde...)

    YanıtlaSil
  7. Fatih , sorun oy kullanıp kullanmamakla ilgili değilse dinazorları nasıl sahneden silmeyi planlıyorsun..? Ya da ülkenin diğer kısımlarında ne olduğundan habersiz insanlara politikanın önemini nasıl anlatacaksın..Sonuncuyuz ya da birinciyiz demeden önce çözüm insanın kendinden başlıyor..Anonymous a bir anlamda katılıyorum..
    Yıllarca İstanbul da tayini doğuya çıkanların bir şekilde kendilerini başka yerlere tayin ettirmeleriyle ilgili çalışmalarını izledim..Herkes başkasını yererken iyi ama kendi başına gelince aslan kesiliyor..Oysa şu an yaşadığım turistik güney kasabasında bile 3 sınıfı bir arada okuyan sınıflar var..Hatta öğretmen olmadığı için dersi boş geçen okullar da var!
    Bir bakıma söylemeden de edemeyeceğim bir gerçekte şu ki..Arabanın benzinine kalana kadar yerli araba kullanmayı gururuna yediremeyen ama yabancı marka araç alacağım diye kendini parasal anlamda hırpalayan bir sürü insan tanıyorum..Orada Alfa Romeo yazınca ya da eski model BMW kullanınca cebinde para olmasa da önemli değil kavramında yaşayanlar için benzine zam gelmesi çokta mühim değil..

    YanıtlaSil
  8. devlet vergisini hakkiyla toplar, vatandas da pasa pasa oderse, biz de medeni ulkelerdeki kadar vergi oderiz, aksi halde %90 vergi de olsa sasirmam ben, neticede hazinenin tek gelir kapisi pompa olmus durumda...
    bence vergi toplamayi beceremeyen maliye kadar vergi vermeyi enayilik sayanlar da elestirilmeli

    YanıtlaSil
  9. @asortik krep,sanırım yazdıklarımla düşüncelerimi tam olarak ifade edemedim. senin, benim hatta birçoğumuzunzun aynı fikirleri paylaştığını düşünüyorum. fakat neden böyle düşünen insanlar hep oy istenen tarafta yer alıyor. karşı tarafa niçin geçmek istemiyorlar. ülkesinin çıkarlarını düşünen, mantıklı insanların neden siyaset yapacak cesareti yok.

    YanıtlaSil
  10. Siyasetin gerçekten içinde hiç oldun mu bilmiyorum ama bu senin dinazorlar :)) var ya biraz palazlanan gençlerin partilerde ve siyasette hemen önünü kesiyorlar..Geçmişte sürüyle örnek var..Etrafındakiler de yeniler gelirse düzen bozulsun istemediklerinden..Bu arada Mert konuyu biraz farklılaştırdık sanırım :)
    Fatih aynı tarafta olduğumuzu bende farkettim.Yazarak ifade etmek karşılıklı konuşmaktan daha zor.

    YanıtlaSil
  11. olay benzin menzin değil arkadaşlar biz benzini aslında 95 kuruşa alıyoruz fakat üzerine yükelnen ÖTV ve KDV iyle birlikte pompa satış fiyatı 3.09 litreye kadar geliyor OECD ülkeri içersinde en pahalı benzini tüketen ülkeyiz ABD de litresi 0.2 $ a satılıyor. Bizdeki sorun gelirin adaletsiz dağılımından ve gelir vergisini kimsenin doğru düzgün beyagan etmemesindne kaynaklıyor noluyor hükümette sürekli dolaylı vergileri vatandaşın üzerine yansıtıyor Avrupa ülkerindne dolaylı vergiler %35 oranında yer tutarken bizde bu oran %70 olay sadec ebenzinle sınıtlı değil örnegin tükettigimz alkol,sigara,cep telefonu faturaları, gibi mal ve hizmetlerde bu dolaylı vergiler içersinde en yüksek oranı tutuyor.Sorun dedğimi gibi "kayıtdışı ekonomiden" kaynaklanıyor. Hiç boşuna ulaşım üzerine kafa yormayın veya benzin pahalı diye protesto gösterileri yapmayın hükümet oradaki vergileri azaltır bu sefer başka bir şeye yükler. Şu ülkede eğer serbest çalışanlar(tüccar, doktor,avukat, bakkal) tüm toplanan vergiler içersinde %2lik bir dilime sahipse kimse benzin niye bu kadar pahalı diye suçu hükümete atmasın.saygılar.

    YanıtlaSil
  12. ABD'de (ben dogu yakasi icin konusayim) degisik benzin fiyatlariyla karsilasabilirsiniz. Philadelphia'da galonu 3$ civarinda; litresi 0.75 $'a denk geliyor. ( 0.2$ fiyatini nereden duydunuz?)

    Yalniz bu fiyatlar sizleri yaniltmasin. Turkiye'nin ucuz bir ulke oldugunu iddia etmiyorum fakat her ulkede calisanlardan cok vergi aliniyor. Bence sorun verginin alinmasindan ya da miktarindan cok vergi alimindaki adaletsizlik. Mesela, vizite basina en az 100 YTL para almalarina ragmen, Adana'da vergi siralamasinda bir tane doktora rastlamazsiniz.

    Vermesi gerekenler vergisini vermeyi enayilik sayarsa, hukumet de onlardan vergi almayi beceremezse olacagi budur.

    YanıtlaSil
  13. Yönetimin başkasından toplayamadığı vergiyi yakıt kullananlardan alması haksızlık. İyi ama biz bu konuda bir tepki gösteriyor muyuz? Bir protesto olsa katılır mıyız? Ben özeleştiri yapayım: şikayet etmeme rağmen katılmazdım.

    Yada herhangi bir haksızlığa veya olaya karşı toplumsal refleksimiz var mı? Bundan sonra olabilir mi?

    YanıtlaSil
  14. Oncelikle gec cevap yazdigim icin ozur dilerim;

    @asortik krep ve fatih: Aslinda ikinizde ayni seyden bahsediyordunuz ve dediginiz gibi su anda basta bulunanlar yerlerine gelebilecek genclerin onune geciyor ve siyaset pis bir is, duzgun egitimli modern genc biri de hakli olarak kendini bu pisligin icine atmak istemiyor. Asortik krep'in dedigine katiliyorum bir de, oyle bir kitle olustu ki sadece gorunum olarak luks gorineyim yeter diyen bir kitle.

    @kelebeginpullari: sanirim bir sekilde protesto etmek lazim.

    @faruk: evet cikiyor sanirim orada dogru

    @evren: eheh evet bende bu iddayi duymustum ama daha o zamandan gelecegin dengesinin petrole bagli olacagini nasil kestirmisler hayret.

    @anonymous: Ozellikle bu aralar enerji sektorleri sorunlu, gecenlerde yasanan 13 ildeki kesinti de bunun sonucu sanirim. Cozumlerin guzel ama irade istiyor dedigin gibi ve sen bunlara uydugun zaman uymayanlari gormek sinirlerini bozuyor bu yuzden soz konusu toplum olunca iradeye guvenemiyorsun ve yasak degilde bu onlemlere tesvik edici hareketlerde, onlemerde bulunmali hukumet.

    @murat ozdemir: Bence bu konuda ilk hatayi yapan devlet oldu cunku bir yerde devlete olan guven sarsildi, topladiklari verginin hortumlandigini goren halk ne kadar vergi kacirirsam o kadar yanima kar kalir diye dusunmeye basladi. Boyle dusunenleri duzgun denetleyemeyen maliye de bu mantigin yayginlasmasina yol acti. Simdi de devlet bu acigini zorunlu ihtiyaclardan vergiyi arttirarak kapamayi deniyor.

    @erins: dedigim gibi bu aslinda gene devletin sucu, maliye yeterli denetimi yapamiyor ve bunun sucu az kazanan vatandasa da yansiyor.

    @sarper: evet yukarida yazdiklarimla benzer tespitler

    @ustertuna: neden katilmazsin? cunku ulkemizdeki protestolarinda "masum" olacagini dusunmuyorsundur, her an baska yone cekilebilir protesto cunku bu yuzden de basini belaya sokmak istemezsin. Toplumsal refleksimizin olusmasi zaman alicak bence ama modern iletisim imkanlari sayesinde de bir sekilde olusacak bence.

    YanıtlaSil