20 Kasım 2007

Garanti (Spamci) Arkadaş

Genelde Amerikan filmlerinde izleriz, para kazanmak için her yol mübahtır zihniyetindeki firmalar ve çevirdikleri işleri. Bu filmler genelde suçluların yakalanıp cezalanmasıyla mutlu biter ama gerçek hayatta pek de öyle değildir işler. Bu kurumsallaşmayla birlikte gelen "para kazanmak için her yol mübahtır" virüsü belki Amerika'dan sonra Türkiye'ye de sıçradı, belki de çok önceden beri vardı ama ben internet üzerinde yeni yeni şahit olmaya başlamışımdır.

Uzun zamandır www.garantiarkadaş.com sitesinden spam e-postalar alıyorum, spam e-posta ne derseniz en basitinden "istenmeyen elektronik postalar" diyebiliriz. Vikipedi'de türkçe olarak "Yığın ileti" adıyla bahsediliyor, buradan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Benim gibi yüzbinlerce kişiye bu spam postaları gönderiyor Garanti Arkadaş sitesi, Google üzerinde yapacağınız basit bir arama ile Garanti Arkadaş sitesinden rahatsızlık duyanların yazılarını görmek mümkün. Bir kaç örnek: (1), (2), (3), (4), (5)

Garanti arkadaş sitesi yalnızca spam posta atmakla kalmıyor, bir bakıma insanları yanıltarak dolandırıcılık da yapıyor aslında (tebrikler 500 sms kazandınız kampanyası misali) Bunun dışında Msn hesapları hacklenen/ele geçirilen arkadaşlarımın hacklenen e-postalarından Garanti arkadaş spam e-postası gönderiliyor sürekli. Msn şifresi kıranlar bu e-posta adreslerini Garanti Arkadaş sitesine satıyor olabilirler.

İnternette bir proje yaptığınız zaman bunu duyurmak, pazarlamasını yapmak önemlidir evet ama bunun için insanların gizliliklerini hiçe saymak, kaba kuvvetle yüzbinlerce spam eposta atmak tam olarak "para kazanmak için her yol mübahtır" mantığında bir harekettir. Yaptığın iş düzgünse o zaten kendini satacaktır. Spam eposta atmak Amerika ve çoğu gelişmiş ülkede suç olarak kabul edilmektedir, Amerika'da spam mesaj gönderen bir kişi 9 yıl hapse mahkum edildi, İtalya'da ise spam eposta göndermenin 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası var. Türkiye'de spam/istenmeyen/yığın postalar hakkında bir kanun var mı bilmiyorum ama spam postalar yüzünden Türk Telekom şebekesi gereksiz yere meşgul ediliyor ve çok yüksek maddi zarar görüyordur dünyadaki tüm diğer Telekom servisleri gibi.

Genelde spam postalar gönderen şirketler fiziksel olarak pek kendilerini göstermezler ama Türkiye'de gayet rahatlar sanırım, google aramasında hemen şirket için çektikleri tanıtım videoları çıkıyor. Garanti Arkadaş sitesinin mimarları tanıtım için Tuğba Özay'la anlaşmışlar, böyle bir sitenin tanıtımını da bir mankenin yapmış olması nedense beni hiç şaşırtmadı. Garanti Spamci sitemizin tanıtımını Tuğba'dan dinleyelim o halde;

4 yorum:

  1. Garanti Arkadaş'ın spamlarından bende gayet rahatsızım.Son günlerde arkadaşlarımın mail adreslerini kullanarak kaç tane e-mail yolladılar saymadım.Sanırım hacklenme yerine üye olurken e-mail adresinin şifresini istiyorlar üyelik için.Tabi üye olucak insanımız 500 sms görüpte vermez mi şifresini.Spam mail Türkiye'de bakalım ne zaman yasaklanacak.

    YanıtlaSil
  2. Allahım, insanlar kendilerini ne kadar rezil durumlara düşürebiliyorlar! Eğer dedikleri doğruysa Türkiye'de en az 50 bin geri zekalı insan var. Yav Mert yok mu senin tanıdığın bir kanun adamı felan. Şunları dize getirsinler. Tuba hanım ile yemekte yiyebilecekmiş a dostlar, ne duruyorsunuz hadi koşun...

    YanıtlaSil
  3. bu maillerden bana da yığınla gelmişti ama bunun böyle kendisine reklam çektirecek kadar pişkin bir site olabileceğini düşünmemiştim. türkiye'de internet teknolojisi kanser gibi kontrolsüz bir şekilde büyüyor, halbuki insanların güvenliğini kontrol altına alacak yasaların ve yaptırımların daha etkili olması lazım. belki burada internet kullanıcılarının da ihmalkarlığı var, kendi adıma böyle bir tacizi (spam mailler bir nevi taciz bence) hangi merciye şikayet edebileceğimi bile bilmiyorum. bu anlamda kullanıcılardan ciddi bir tepki gelirse bu konuda birşeyler yapılabilir belki.

    YanıtlaSil
  4. Aynı dertten müzdaripim ben de maalesef...
    Outlook Ekspress kullanıyorum ve günde 500'e yakın mail alıyorum.
    Bunların rahat 300-350 si spam mail.
    Ne yapacağımı şaşırdım ve ben üç senedir yaşıyorum bu durumu...

    YanıtlaSil