12 Şubat 2009

Kriz Türkiye'de fırsat mı yaratır, fırsatçı mı yaratır?

Klasik laf, "krizi fırsata çevirin" derler. İşte bunu farklı yorumlayanlar olabiliyor. Örneğin Pegasus firmamız...

Efendim Pegasus firması bünyesindeki çeşitli pozisyonlar için eleman arıyor, secretcv.com, yenibiris.com gibi sitelere iş ilanları veriyor. Buraya kadar herşey normal, ilana başvurduğunuzda ise sizi "son pazarlama harikası" ile tanıştırıyor. Direkt kendi ağızlarından buyurun;
Başvurunuzun Pegasus tarafından alınması, İnsan Kaynakları bölümü tarafından değerlendirilmesi ve geri bildirim süreci için 10 YTL hizmet bedeli, aşağıda tamamlayacağınız süreçte, kredi kartınızdan tahsil edilecektir. Bu hizmet bedeli hiç bir şekilde tarafanıza iade edilmeyecektir. Ayrıca 1 yıl boyunca yapacağınız diğer başvurulardan ücret talep edilmeyecektir.

Pegasus olarak iş garantisi vermemekle birlikte, müracaatınızı ve özgeçmişinizi bir yıl boyunca bilgi bankamızda aktif tutacağız ve gelişen ihtiyaçlarımıza göre size uygun pozisyon açılması halinde sizi bilgilendireceğiz.
Hizmet bedeli için 10 YTL (bu arada YTL'de kalktı ya neyse) alıyorlarmış. Ayda 100 kişi başvursa 1000 YTL havadan para, oh ne güzel. İş garantisi de vermiyor, yani 50 tane "aslında var olmayan işler" için ilan verip binlerce kişiden 10 YTL toplasa sonra da iş alımını durdurduk derse, kimse verdiği parayı geri de alamaz. Güzel iş valla.

Bu ilandan anlıyoruz ki Pegasus'ta insan kaynakları bahşişle çalışıyor, yapmaları gereken iş için hizmet bedeli aldıklarına göre bu insanlar maaşlı çalışıyor olamaz. Allah için etik değerleri olan bir firma ama, diyor ki bir yıl için de sizi sadece 10 YTL kazıklayacağız, birden fazla ilana başvursak da sadece bir kere 10 YTL alıyorlarmış, bonus olarak bir yıl boyunca da CV'nizi veritabanlarında tutuyorlarmış, allah razı olsun valla yük oluyor millete CV'miz tabi. Ha bir de 10YTL kredi kartından tahsil edileceği için kredi kartı olmayan hiçbir aday da işe alınmamış oluyor haliyle. Yaşasın "eşit iş imkanı" konsepti.

Bu arada bu ufak hesapların "marka değerlerine yaptığı KATKIyı" hesaba katıyorlar mı acaba? Hani yeni kurulan küçük bir firma bu yönteme başvursa sadece komik olur ama neredeyse 20 yıllık bir havayolu şirketi yapınca "Trajikomik" oluyor.

İşte bu yüzden bazı yayın organlarında bazılarının "kriz fırsatlar yaratır" demeçlerini okudukça içimden diyorum ki "kriz Türkiye'de yaratsa yaratsa fırsatçılar yaratır".

Güncelleme: Pegasus firmasının bu uygulaması duyduğuma göre krizden önce de varmış ama yukarıda belirttiğim gibi bu sistemde bir firma var olmayan iş pozisyonları açıp haksız kazanç elde edebilir, bunun için bir önlem alınmadığı takdirde bence yasal bir uygulama değildir bu.

13 yorum:

  1. ürkiyede ki insan kaynağının ne kadar ucuz olduğunu gösteriyor malesef bu karadar iş arayan geç insan kapasitemiz varken bizleri daha çok kullanırlar !!!

    YanıtlaSil
  2. artan nüfusa oranla azalan insan ihtiyacı oranı bu hızla arayı açmayı denerse çalışmak için bu tür şeyler normal gelmeye başlayacak. basit bir düşünce; şube-siz bankacılıkları düşün. tam anlamı ile kullanılabilse gerçekten şube sayısında çok büyük oranda azalmalar olabilir ve hatta ortadan bile kalkabilirler. peki onca insan nereye gidecek? elbette sokağa. daha buna farklı farklı iş kollarında örnekler verilebilir. o nedenle şimdi bize garip gibi gelen bu durum ilerisi için normalleşecektir.

    YanıtlaSil
  3. diğim kadarıyla Pegasus bunu uzun zamandır yapıyor. Yani krizi fırsata çevirmek gibi bir durum yok :) Yine de böyle bir durumda daha fazla göze batan, sinir bozan bir uygulama.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Böylelerini teşhir etmek lazım. Düzeyli bir üslupla bunu başardığınız için sizi tebrik ederim. Bu arada 6 aylık oğlumun adı da Mert Ulaş. Yalnız değilsiniz anlayacağınız...

    YanıtlaSil
  6. okudugumda inanamadim resmen! ben de 2 sene once bir suru basvuru yaptim binbir turlu sirkete, hic boyle bir sey gormedim ama hayatimda!

    cok acayip, peki yaptin mi basvuruyu sonunda merak ettim? yada protesto modunda yapmadin mi?

    YanıtlaSil
  7. @monstre sous le lit: yazıya söylediklerini belirten bir güncelleme ekledim.

    @Burcuk: başvuruyu yapmadım tabii ki :)

    YanıtlaSil
  8. @utkusal: oğlunuza çok güzel bir isim seçmişiniz :)

    YanıtlaSil
  9. mert abi,beni mimlemişler."takip ettiklerim" konusunda bir yazı yazdım bloguma.senin blogunu da belirttim.
    *pegasus olayını biliyorum.Kredi kartım yoksa CV mi bırakamıcam(?) "Olmaz öyle şey!",derim başka yere başvururum:)

    YanıtlaSil
  10. ...zaten insan kaynaklarında adam çalıştırmak istemiyoruz. Bu işi dışarıdan birine yaptırmak niyetindeyiz. Oluşan masrafları karşılamak olsun, başvuru sayısını azaltmak olsun ...diye başlamışlardır bence,

    YanıtlaSil
  11. pegasus bunu 4-5 senedir yapıyor yeni bir şey degil

    YanıtlaSil
  12. Türkiye devamlı krizlerin yaşandığı bir ülkedir.Krizden çıktığı yoktur.Daha önce Şubat 2001 krizi vardı şimdi global kriz 2008,2009 ..Pegasus'un krizi fırsata çevirdiği doğrudur.Yok Pegasus bunu krizden önce yaptı krizle alakası yok demek o yüzden mantıksız olur.

    YanıtlaSil