26 Mart 2007

Evli ama müsaitmiş

Burada son haftasonum olduğu için geçen cumartesi gecesi son kez bir bara gidelim dedik arkadaşlarla, barda otururken yanıma bir kadın yaklaştı ve benimle tanıştı, konuşmaya başladık. Sanırım oldukça alkollüydü, muhabbet ilerledikçe bana evli olduğundan bahsetti ben sormadan, sanırım 35li yaşlarındaydı... Daha sonra bana içki ısmarlamak istedi, sonra telefon numaramı almak istedi ki ben zaten bu hafta içinde ülkeden ayrılacağımı söylemiştim... Tabii ki muhabbeti kısa kesip ayrıldım arkadaşlarla bardan.

Bu ilk kez de başıma gelmiyor, daha önceden de benzer muhabbetler yaşamıştım. Aslına bakarsanız Bay Area adı verilen silikon vadisini de içine alan bölgede barlara genelde orta yaşlı bayanlar geliyor. Bugün Türk Blog Yazarları'nda Blog gazetesini okurken şu haberi gördüm. "Evliyim ama müsaitim"... İnanın gerçek bu, özellikle benim Amerika'da yaşadığım bölgede çok yaygın sanırım. Şimdi Türkiye'de de bu tarz insanlar için bir site kurulmuş.

Ben genelde liberal bir bakış açısına sahibimdir dünya görüşünde, kimi insanlar açık ilişkilere, birden fazla eşliliğe inanırlar, ben buna inanmıyorum ama isteyen istediği şeye inanır ve istediği şeyi yaşar sonuçta herkesin kendi hayatı buna itirazım yok ama işte o zaman kafama şu soru takılıyor, "madem açık ilişkilere inanıyorsun, çok eşliliğe inanıyorsun, neden evlendin ki?"

-Eşim beni aldatıyordu, intikam aldım?
Aldatılıyorsan boşanırsın, bence insanın özel hayatı intikam oyunları oynanan bir alan olmamalı, özel hayatımızın kişiliğimize büyük bir etkisi vardır, oynanan bu intikam oyunları sizce kişiliğinizi, ruh halinizi de etkilemez mi?

-Evliliğimde baştaki heyecanı kaybettim
Amaç heyecan fırtınası olmamalıdır zaten bence evliliklerde, roller coaster'a binmiyorsunuz.

-Aldatmanın heyecanını seviyorum
Hmm aldatılmanın heyecanını?

-Toplum tarafından evlilik kavramı dayatılıyordu, ben de sırf o yüzden evlendim ama hayatımı da dilediğim gibi yaşamak istiyorum.
Eğer evliliğiniz de aldatıcak cesareti gösterebiliyorsanız eminim en baştan toplum baskısına karşı koyabilecek cesaretiniz de vardır, başka bir sebep olmasın?

-Eşim boşanmaya yanaşmıyordu, aldatmaktan başka çarem yoktu
Kimse kimseyi bağlayamaz, boşanma işlemi taraflardan yalnızca birinin isteği ile kanunlar yönünde gerçekleşir. İlk önce yasal yollardan bütün haklarınızı aradığınıza emin misiniz?

-Tek başıma yaşlanmak istemiyordum.
O halde yaşam tarzınızı gözden geçirin, çok eşli olup yaşlandıkça birbirleriyle hala dayanışma içinde olan bir çift görmedim ben hayatımda, çevrenizdeki örneklere bakıp sanırım benzer kanıya siz de varabilirsiniz. Demek ki çok eşliliğin sürekliliği konusunda bir takım sorunlar var. Eğer eşiniz aldattığınızı öğrenirse ve evliliğe devam ederse muhtemelen birbirine destek olan çiftler gibi değil de birbirinden nefret eden çiftler olarak yaşlanacaksınız.

-Eşim beni fiziksel olarak tatmin etmiyordu
Belki de evliliğin fiziksel ihtiyaçlardan daha derin bir amacı vardır. Belki de artık kafanızda evlenilecek adam/kadın ile birlikte olunacak adam/kadın ayrımından kurtulmanızın vakti gelmiştir.

-Evlendiğim adam/kadından daha iyisini hakediyorum
O zaman boşanın ve öyle yeni birini arayın, aldatarak bulacağınız "daha iyi eşin" etik değerlerini de sorgulamayı unutmayın, sonuçta şu anda sizinle ama ileride aynı aldatma mantığı ileride ki müstakbel eşi için de neden geçerli olmasın?

-Bu dünya düzeni böyleydi, ben sadece ayak uyduruyorum
Çevrenizde bulunan, örnek aldığınız kişilerin tüm dünya düzenini temsil ettiğine emin misiniz? Bunun dışında çevrenizde yaygın olan davranışlar mı daha önemlidir, sizin kendi içinizde ki huzurunuz mu? Çevremizden gördüklerimizi taklit etmek sadece kolay olan yol olmasın?

-Hem evliliğin hem de çok eşliliğin avantajlarını yaşamak istiyorum
En dürüst cevap. Ben de hem bütün gün uyumak hem de bir şeyler üretip saygı kazanmak istiyorum, olur mu acaba?

Burada eleştirirken hiç etik ve din konularına girmemeye çalıştım, sonuçta herkesin etik değerleri ve inançları farklı ama olaya pragmatik, bilimsel bir bakış açısıyla bakınca bile çok anlamsız geliyor bana.

18 yorum:

  1. haklisin. bana buralarda hic olmadi ama tabi ben genelde downtowndaki barlara gitmiyorum.
    bu arada turk blog yazarlari olayini cozmeye calisiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. "-Evliliğimde baştaki heyecanı kaybettim
    Amaç heyecan fırtınası olmamalıdır zaten bence evliliklerde, roller coaster'a binmiyorsunuz."
    Çok güzel bir tespit,çok güldüm ;)

    YanıtlaSil
  3. Abi çok kafaya takma derim. isteyen istedigi gibi takılır.Herkes kendi hayatındna sorumlu Heralde zamanla ahlak yargıları dişior ama ztn amerika ahlaken çökmüş bi ülke o yüzden böyle şeyler oralarda cok normal gibime gelior.haa bir de ztn internette var o tarz adult videolar my friends best mom yok naughty america tründe 35likle ünili çocuklar takılıor.
    Erins

    YanıtlaSil
  4. hayat insanın karşısına herşeyi getirebiliyor..
    bugün "aldatmak" hakkında bu kadar keskin tespitleri bulunan insanlar bile bir gün aldatma nın başrolünü oynayabiliyorlar..
    yaşam gerçekten ilginç..
    gerçekten birgün kendinizi bambaşka oluşumların içinde bulabiliyorsunuz..
    diyeceğim o ki mert bey.. bir gün siz bile aldatabilirsiniz.. şimdi bu kadar hoş güzel şeyler düşünüyorken bile.. bunu hiç unutmayın :)
    bu arada dönüş vakti geliyor sizin için.. güzel başlangıçların kapısı olur umarım sizin bu yolculuk..

    YanıtlaSil
  5. Ayni seyin kendine yapildigini düsün, haydi onu da gectin, demek ki iyi bir ekip degilsin esinle. O zaman neden evlendin ve hala evlisin?

    Hicbir gerekcesi olamaz böyle akilsizca bir davranisin.
    Hayatin her döneminin farkli seyler ögrettigine inaniyorum. Evlilik de her döneminde cok ögretici olabiliyor, ögrenmek isteyene elbet. Ve gelistiriyor da. Sonunda yaratici kiliyor.

    Kalkip da pek akillica olmayan hareketler ile -özellikle de kendinden genc insanlarla-, eglenmek iki tarafi da alaya almak gibi geliyor (aldatilan esi de, gelecek vaat edemeyecek gonul eglendiriciyi de)...

    Daha zekice bir yaklasim yok mu?

    YanıtlaSil
  6. bu bahsi geçen siteyi yapan arkadaşların
    diğer siteleride
    oldukça ilginç. :)

    Dünyanın çivisini biz çıkarmadık, biz geldiğimizde zaten çivi çıkmıştı. Biz sadece çıkmış çivi ile oynuyoruz.

    gerçekten vahim.

    YanıtlaSil
  7. Ben genelde insanların yarattıkları sebeplere inanmak istedikleri için inandıklarını düşünürüm..Yani yüzde yetmiş evli erkekler eşleriyle çocukları için yaşıyorlardır ;P , evlilikleri ilk günkü aşkı kaybetmiştir ;P ,aslında karısını sevmiyordur ama annebabasıyla iş ilişkisi olduğundan bırakamıyordur falan..Birde zehir gibi hatunlarda bunlara inanır ya da inanma numarası yaparak onlarda erkekleri kullanır..Karşılıklı kullanım durumlarıyla kısa günün eğlenceleri oynanır. Kendinin saygı göstermediği bir kuruma başkasının saygı göstermesini bekleyemezsin."Evliyim ama müsaitim" kadar acınacak bir cümle düşünemiyorum..Kadın ya da erkek tarafından söylenmiş olması da farketmez.

    YanıtlaSil
  8. @tugce: bolgeden bolgeye de degisiyor sanirim, turk blog yazarlarina uye olmana sevindim :)

    @ludmilla: :)

    @Erins: evet dedigim gibi herkesin kendi hayati ama insanlar hic mi dusunmuyor o kafama takiliyor bazen. Bu arada internetteki yetiskin video bilgini burada sakinmadan bizimle paylasman cok... ince bir davranis olmus sagolasin :)

    @7.oda: evet bende bunun farkindayim ki sonradan yalayamayacagim sekilde tukuruyor, buraya yaziyorum. Umarim kimseye aldatilma hissini yasatmam ve her kosulda nefsime hakim olabilirim.

    @b5: benim de kafama takilan sey o zaten, artik belli bir yasa gelmis akli basinda diyecegin insanlarin bu yasam tarzi. Sanirim herkes ayni hizda olgunlasmiyor.

    @wolkanca: kesinlikle cok vahim, bir de sizi aldattiklari kisiden hastalik kapip bunu size de gecirdiklerini dusunun... Kendi duyacagi heyecan ugruna baskalarinin da hayatlarini mahfedebilirler.

    @asortik krep: eheh evet bence de bu gozleminizde haklisiniz, isine gelen sebeplere inanip gercek sebebin ustunu ortmek insanoglunun en cok basvurdugu yollardan biri olsa gerek.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Geçenlerde bu haberi bende okudum hatta Okan'nın programında da konu tartışıldı biz milletçe hakkaten sapıttık artık o kadar çok şeyi yaşayıp tükettik artık evli olanların da rahatlıkla başkalarıyla beraber olmaları normal hale geliyor.İşte ben bu yüzden evlenemiyorum.Çok kötü çoook.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba mert;

    oncelikle cokk sevindim senin turkiyeye donecegine.Bir tesadüf eseri senin blogunu kesfedip ardindan da müptelasi olmusutm.Hatta bir ara san mail bile atmistim bu guzel blog icin.Ama uzun bir zamandir seni yogunlugumdan dolayi takip edemiyordum.sanki cok yakindan tanidigim bir arkadasim ulkeye uzun bir aradan sonra donuyormus gibi hissettim..Hosgeldin:)Hatta bu arad sana ve bir arkadasima daha da ozenerek blog yazmaya basladim.ama seninkine kiyasla simidilik cok vasat.Ya yazacak cok fazla olayim olmuyor ya da yazacak cok seyim olup vaktim olmuyor.Umarim ilerleticem yazilarimi..

    Aldatma konusuna gelince..Evet mert; sana yerden goge kadar katiliyorum.Yorumlarin bazilari ise tuhaf geldi.aslinda bu onlarinda dogrusu degil bence.Dayatilan bazi seyler var.Hisettirilmeden, caktirilmadan..Ve onlar dogruymus gibi kabul goruyor.Bazi kisiler aman ya herkesin kendi hayati..sen boyle deme ama sonra sende yasarsın veya buna benzer cumleler soyluyor ya..Bende sormak istiyorum:Ya onlarin cocularinin basina gelseydi ve cocouklarinin esleri onlari aldatip anne veya babalarinin yaninda cok uzulselerdi? ayni sogukkanli tavri gosterebilirler miydi? veya bir ofke patlamasi olmaz mıydı içlerinde benim cocugumu uzmeye hic hakkın yok senin diye...

    YanıtlaSil
  11. te allahım demekden kendimi alamadım
    hele sitenin altındaki biz geldiğimizde çivisi çıkmış biz sadece çiviye oynuyoruz diye yazılmış yazı yı okuyunca siteyi yapan arkadaş evlimi bilemiyeceğim ama ilk kendi hanımı kayıt ettirsin siteye =) neyse en terbiyeli bu kadar yazabildim ...

    YanıtlaSil
  12. sevgili cloverist;
    taş atmışsınız kafama kocaman :)
    sanırım yanlış anladınız dediklerimi ya da ben yanlış anlattım.. bu soğukkanlılık mı bilmiyorum.. siz neden hemen çocuklarımızın başına gelmesi örneğine girdiniz ki?? kim ister böyle bir şey yaşamayı?? değil çocuklarımız bizim başımıza gelmesi bile çok sarsıcı!!!
    ben şunu söylemeye çalışıyorum.. öyle şeyler yaşadım ki ben mesela.. artık hiç bir şeye şaşırmıyorum!! hiç bir şey şok etmiyor beni!! çünkü aldatma hakkında çok keskin kararları bulunan insanların bi zaman sonra nasıl da aldattıklarını gördüm.. onlar da düne kadar böyle konuşuyordu..
    hayat insanın karşısına gerçekten herşeyi çıkarıyor.. bu benim başıma gelmez dediğiniz herşey geliyor birgün başınıza..
    sarsıcı ve bol acılı dönemi atlattıktan sonra.. artık hiçbirşeye şaşırmıyorsunuz.. benim gibi..

    YanıtlaSil
  13. @d-chic: hmm bu konunun Okan'in (bahsettiginiz Okan Bayulgen ise) programinda tartisilmis olmasi ilginc, bu konuyu programinda tartismasi guzel tabii ki ama diger programlarinda ve kendi ozel yasaminda cinselligin bu kadar on plana cikmasina goz yumman birinin bu konuda ne kadar samimi olabilecegi sorusunu kafama getiriyor. Bunun normal kabul edilmesi konusuna asagidaki yorumlarda daha derinden deginecegim.

    @yengec: bazi insanlar vardir kotu olan bir durumu ellerinden geldigince duzeltmeye calisirlar, bazilari ise bu kotu durumu kabullenip bundan en cok nasil kendime fayda saglayabilirim konusuna odaklanirlar. Sanirim bu ornekte aradaki farki guzel gosteriyor.

    @cloverist ve 7.oda: Oncelikle gunlugumu takip ettigin icin cok tesekkur ederim cloverist.

    Simdi tartisma buyumeden anladigim kadarini ozetlemeye calisayim, oncelikle sanirim ikiniz de aldatmanin kotu oldugu konusunda hemfikirsiniz. 7.oda diyor ki "ben hayatimda oyle seyler gordum ki artik hicbir sey beni sasirtmiyor ve su anda kim ne derse desin ileride o kisinin de bir gun aldatabilme ihtimali var", muhtemelen bunu hayattaki gozlemlerine dayanarak soyluyor. Insan kendi hayatinda ya da cevresinde bazi olumsuzluklar yasadigi zaman bunlar uzerine surekli kafa yorup kendini surekli yipratamayacagi icin bir sure sonra bir savunma mekanizmasi olusturur ve demek ki boyleymis bununla yasamayi ogrenmeliyim der ve bu tur seyleri tekrar cevresinde ya da kendisinde gordugunde cok fazla etkilenmemek icin bunlari normal karsilar. Bu her insanin icinde olan bir savunma mekanizmasidir. Bu bakimdan 7.oda'nin yazdigi yorumu anlayabiliyorum.

    Simdi de cloverist'in acisindan bakalim, anladigim kadariyla o da diyor ki "bu tur seyleri normal gormemek lazim cunku normal gordukce bu tur seyler toplumda yayginlasacak". Burada cloveristin hakli oldugu noktayi bir ornekle aciklayayim;

    Eger bir gun kizniz veya oglunuz;
    -Anne/baba biliyo musun benim bir arkadasimin erkek/kiz arkadasi onu aldatiyormus

    dediginde eger onlara
    -eh valla normal artik bunlar, erkek/kadin milleti boyle artik

    dersek, her ne kadar aldatmanin kotu birsey oldugunu anlatsak bile onlar bizim konusma seklimizden ve topluluk davranis biciminden bu davranislarin normal oldugunu, cok da sasirilmamasi gerektigini dusunmeye baslayacaktir.

    Simdi cok afedersiniz 'iki ucu boklu degnek' durumu soz konusu, eger bu cevremizde olusan olumsuz olaylari kendi icimizde normal karsilamazsak surekli icimizi yiyecek, yasam enerjimizi somurecek; yok eger normal karsilarsak da farkinda olmadan bu davranis biciminin yayginlasmasini saglamis oluyoruz istemesek de...

    Bunun cozumu ne peki? Oncelikle eger bizim basimiza geldiyse veya cevremizde goruyorsak bunlarin kotu oldugunu belirtin, sesinizi yukseltin cunku cogu zaman sustugumuzda bunun normal karsiladigimizi dusunecektir insanlar. Cogu insan normal karsilamak ile onaylamanin farkini anlayamaz konusmanizdan. Bu sizin basiniza geldiyse bunu yapan insanla baglarinizi koparmaya calisin, aksi takdirde aldattikca populerlestigini yaptiklarinin yanina kar kalicagini dusunecektir. Toplum icinde veya aile icinde boyle bir konu acildiginda ise fikirlerinizi acikca belirtin, normal bunlar deyip gecistirmeyin, kendi deneyimlerinizi anlatmaktan cekinmeyin, mesela "benim basima geldi/cevremdeki arkadaslarimin basina geldi ve cok aci cektim/cektiler, toplumda gittikce yayginlasan bir davranis ne yazik ki ama ben kesinlikle onaylamiyorum" dediginizde bu sizi gucsuz gostermez aksine kendi ayaklarinizin ustunde cesurca durabildiginizi gosterir. Sessiz kalmak veya "normal bunlar, erkek/kadin milleti boyle artik" demek ise cevrenize yanlis bir mesaj verecektir ve istemeseniz de bu davranis biciminin yayginlasmasini saglayacaktir kanimca.

    Bu uzun yorumdan sonuca gecersek ikinizin de argumanlarini anliyorum ve sayenizde bu yorumu yazip kafamda daha da oturttum neden bu davranis biciminin yayginlastigini, cok tesekkur ederim yorumlariniz icin, sanirim zaten ikiniz de simdi birbirinizin dusunce yapisini daha iyi anlayabilmisinizdir, eger yorumlarimda yanlis bir gozlem yaptiysam lutfen belirtin :)

    YanıtlaSil
  14. benim yorumumu tam olarak anlamışsınız Mert :)
    tek bir cümle özetliyor aslında herşeyi: şaşırmamak ile onaylamak aynı şey değildir..
    güzel tespitleriniz var.. tartışmak iyidir :) dozunda olduğu sürece.. biçok farketmediğimiz şeyi tartışırken fark ederiz çünkü..
    size hayırlı yolculuklar bu arada ..
    yolunuz hep açık olsun..

    YanıtlaSil
  15. Söylediklerinin hepsine katılıyorum, açıkcası mantıksızlıkta mantık aramak gibi bir durum yaptıkları, ayrıca ahlaki değerleride kaybetmenin sonucu diye düşünüyorum.

    İyi yolculuklar sanırım yolsasın şu sıralar.

    YanıtlaSil
  16. Boyle sosyolojik gozlem ve tespitlerin cok guzel, Mert. Bunlarin uzerinde dusunup dusundugunu yazman daha da guzel, sahsen cok mutlu oldum okudugum icin.

    YanıtlaSil
  17. @7.oda: Tesekkur ederim :)

    @cilekli pasta: evet mantiksizlikta mantik aramak guzel bir gozlem olmus, tesekkurler :)

    @nelly: cok tesekkur ederim, begenmenize sevindim :)

    YanıtlaSil
  18. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın, veya kimse kimsenin hayatına karışmaz türünden yaklaşımlar ne derece doğru. Birşeyin %100 yanlış olabileceğini düşünüyorsanız o şeyi engellemeniz lazım. Çünkü o şey öyle veya böyle bir şekilde sizin yaşam sisteminizi tehdit edecektir. (eşinizi, çocuklarınızı, torunlarınızı)

    YanıtlaSil