14 Kasım 2006

Ebay fikri

Ebay'da bir cok dolandiricilik oluyor ve Ebay bunun onunu kesmek icin cesitli onlemler almaya calisiyor. Ne varki hala buyuk bir alim yapicakken (bilgisayar ya da 1000$'in uzerindeki herhangi bir alisveris) Ebay hala bana guvenli gelmiyor, risk gozume buyuk gozukuyor.

Peki ne yapilabilir? Ebay bir depo kursa, dese ki isterseniz %100 guvenli bir sekilde aliminizi gerceklestirebilirsiniz. Satici mali yayinladigi mal tanitimi ile direkt kullaniciya gondermek yerine Ebay'in deposuna gonderse, alici parayi direkt saticiya gondermek yerine Ebay'e gonderse. Ebay mali incelese ve tanitimi yapildigi gibi oldugunu onayladiktan sonra aliciya gonderse ve parayi da saticiya gonderse. Bu Ebay acisindan fazladan harcama gerektiricektir (depo kiralama, urun incelemesi, 2 defa kargo ucreti) ama alici ve satici bu ekstra parayi odemeyi kabul ettikten sonra Ebay'in de isine gelmez mi %100 guvenli bir ortam sunabilmek? Neden sigorta sirketiyle anlasmasinlar diyeceksiniz, cunku sigorta sirketinin davayi incelemesi, karara varmasi, saticiyi bulmasi onlarla iletisimi derken sizin sigortadan parayi geri almaniz en az 2-3 ay surer.

Biliyorum ilk basta kisiden kisiye satis mantigina ters gelse de miktarin ve riskin yuksek oldugu durumlar icin bence mantikli bir cozum olabilir. Bunu bir bakima "ozel musterilerin ozel ihtiyaclari icin ozel cozumler" mantigi olarak dusunebilirsiniz.

12 yorum:

  1. %100 güvenliği sağlamak elbette şirketin öncelikli isteklerinden biri ancak bunu yapabilmek için gerekli olan maliyet, kullanıcıların güvenilirliği ve malların saklanması (ki burada envanter tutmak, personel ayarlamak vd. maliyetler de olacaktır) şirkete fazladan yük olacaktır. uzunca bir süre daha ikinci el ticaretlerin güvensizliğine katlanacağız.

    YanıtlaSil
  2. @gokberk: evet tabi ki sirkete ekstra yuk getirecegi kesin ama ekstra bir opsiyon olarak sunuyor bunu, bu ekstra parayi zaten ozel musteri ekstra bir servis aldigi icin odemeyi kabul edicektir bence. Ben demiyorum ki butun alisverislerini boyle yapsin ama musteriye de secenek sunabilir boylece. (ornegin 3000$lik bir alisveris yaptiniz 100$ ekstra odeyerek 100% guvenli siparisinizi yapiyorsunuz, ya da sadece 25$ kargo masrafi odeyip kaziklanma riskini goze aliyorsunuz)

    YanıtlaSil
  3. Ebay'de zaten boyle bir sistem var ama depo sistemi degil :) Ebay'de ki guvenlik sistemi, reputation management. Jakob Nielsen bu konuda soyle yaziyor:
    "Ebay keeps reputation ratings for all the people who offer things for sale on the site. After buying a collectible in an auction, you can go back to the site and rate the seller for prompt shipping and whether the physical item actually matched the description in the auction. This is the most literal of the current reputation managers: eBay literally keeps track of the reputation of each seller. Prospective buyers can feel safe bidding on items from people they have never heard of: if the reputation ratings show that many previous buyers were treated well and thought that the textual descriptions matched the actual collectible, then the seller is almost certainly honest and worth dealing with. Also, sellers are highly motivated to offer great service to every single buyer: a single customer with a bad experience will ruin a seller's perfect reputation rating and multiple bad experiences (quickly followed by negative ratings) will put a seller out of business for good."

    Yani bu sistem oylesine iyi isliyor ki simdiye kadar aksadigini, sorun ciktigini gormedim. Bir Ebayci ile evli oldugum icin cok iyi biliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Tamamen farklı bir konuda yorum yapmak istedim; siyah beyaz fotoğrafları siz mi çektiniz bilemiyorum ama hepsi (özellikle yaşlı çift) çok güzel...

    YanıtlaSil
  5. Ebay'dan bir kere birşey aldım hiç sorunsuz ve çok iyi bir ürün aldım gerçektten ki ben bu siteye hiç güvensiz bakmadığım halde.Ama yazdıklarına katılıyorum daha sonradan şahit olduğum bir kaç talihsiz vaka sonucu alışverişimi zamanında kestim....
    Güzel bir blog, ilgimi çektti..

    YanıtlaSil
  6. Düzeltme yapıyorum yalnış yazmışım güvenli bakmadığım halde demek istedim...pardon...:=)))

    YanıtlaSil
  7. ilkerenderle blog paylaşımı harika oldu..neden biz de yapmıyoruz?

    YanıtlaSil
  8. @mehmet dogan: Mehmet bey Ebay'in reputation management sistemlerini acikcasi ben gecen donem incelemistim bir dersimde proje olarak.

    Soyle ornekler var bazi saticilar Hong Kong'daki bir saticiyla anlasiyorlar ve 3 ay boyunca kucuk elektronik esya satisi yapiyorlar sadece (SD card gibi), bu satislari da direkt hong kong'a yonlendiriyorlar, posta ile Hong Kong'dan gidiyor. Daha sonra 3 ay sonunda herkesten olumlu yorum (arti puan) topladiktan sonra bir gun piyasaya yeni cikmis cesitli pahali elektronik esyalarda (farkli farkli) ilan veriyorlar Ebay'deki genel piyasa fiyatinin 50$ altinda mesela. Insanlar reputation skorlarina baktiklarinda 3 aydir hep yuksek sonuclari goruyor, bir suru de mal satmis o zaman guvenilirdir diyorlar. Sonra satici butun bu paralari toplayip hesabini kapatiyor, kayiplara karisiyor. Iste bence bu tur sorunlardan dolayi hala Ebay'de guvenlik sorunlari (kotuye kullanim diyelim) var.

    @noni: tesekkurler, evet hepsi benim fotograflarim begenmenize sevindim.

    @d-chic: benimde oda arkadasim iki defa kaziklandi E-bay'den simdi paypal'dan sigorta parasini bekliyor. Blogumu begenmenize sevindim :)

    @feeling the blanks: tabi biz de yapalim, herkese yer var :) ekledim sizi

    YanıtlaSil
  9. benimde arkadasım bir keresinde fena kazıklandı o gunden beri tovbeli alısverise.
    Bu arada 'Bulut Cocuk'un devamı ne zaman gelecek Mert?

    YanıtlaSil
  10. @ahsen: Bulut Cocuk'un ikinci bolumunu yazmaya basladim, bugun yarin koyup haber veririm :)

    YanıtlaSil
  11. ebay den tabir yerindeyse bende dolandırıldım, lego parçaları sparişi verdiğim satıcı parçaları yollamadı ancak para yatırılmıştı. genede e-bay nasıl bir yol izledi bilemiyorum ama paranın bir kısmını bana yollayabildi ve satıcının accountunu iptal etti.

    YanıtlaSil
  12. @filliboya: en azindan paranin bir kismini alabilmissiniz, saticinin hesabini iptal etmesi ise satici acisindan cok da onemli oldugunu sanmiyorum, hemen yeni bir tane acmistir.

    YanıtlaSil