13 Haziran 2007

Günlüğüme bırakılan yorumlar hakkında

Yakın zamana dek günlüğüme bırakılan her yoruma teker teker cevap yazardım, kimi zaman yoğunluğumdan dolayı çok geç cevap yazdığım da olmuştur ama hiç atlamamaya çalışırdım. Ne var ki çoğu zaman yazdığım yorumlar, "teşekkür ederim" "çok sağolun" tarzı nezaket yorumlarıydı. Nezaket bence çok önemlidir ve hiçbir zaman gereksiz olarak görmem fakat bundan böyle nezaketimi farklı bir şekilde göstermeye karar verdim. Bundan sonra yazdığım konu ile ilgili herhangi bir soru ya da eleştiri dışındaki yorumlara nezaket cevapları yazmak yerine yorum bırakan kişinin kendi günlüğüne yazdığı konular hakkında yorum bırakmaya karar verdim. Bir bakıma iade-i ziyaret :)

Bunun sebepleri;
  1. Bence bu bloglar arasındaki yorum alışverişini arttıracak.
  2. Nezaket yorumları yazmaya üşeniyordum ve hep kafamda önce yorumlara cevap yazar sonra yeni yazı girerim bloğa diyordum, böylelikle hem üşenmemiş hem de kendimi zorlamadığım için günlüğe daha çok yazı yazabilirim.
  3. Yazdığım yorumları takip sistemini (cocomment yardımı ile) yeniden ekledim yan menüye. Böylelikle sizin sitenize iade-i ziyaret için gelip yorum yazdığım da sizin yazınız da listelenecek yan menüden.
Umarım bu yeni kararım bloglar arasındaki bağları kuvvetlendirmeye yardımcı olur.

Bir de tek tıklama ile basit geribeslemeler verebileceğiniz altta gördüğünüz postreach tarafından sağlanan sistemi entegre ettim, yakın zamanda bu sistemin türkçe desteği de gelecek umarım.

15 yorum:

  1. Her zaman takdir etmisimdir okuyucusunu sahiplenen yazarları. Sonuçta cogumuz okunmak için (biraz popüler olmak için) yazıyoruz.

    yazılar bir sekilde önüme geldiginde bakıyorum nedense pek coguna yorum bırakmadan geçer oldum...

    YanıtlaSil
  2. evet çok güzel düşünmüşsün..ya bişi sorcam ben çok yeniyimde: blogumu o an kaç kişinin okuduğunu göreceğim bir program var mı? bi de kımlerın kendi sayfalarına yenı bişiler yazdığını?cevabını benım adrese yazarsan sevinirim..girişiminde çok güzel ayrıca

    YanıtlaSil
  3. @butejoy

    among.us var o an kaç kişinin oldugunu gorebılırsın yeni birşeyler yazma olayına gelınce rss den takıp edersın rss ne dersen onu da detaylıca mert annatsın :)

    YanıtlaSil
  4. Postreach için kayıt oldum, hatta widget eklentisi kuruldu ama şablonda senin gibi comments bölümünde değil, sayfa yan öğesi olarak yerleşti ve sayfamda hiç görünmedi. Bu işte bir yanlışlık var ama:)

    YanıtlaSil
  5. yorum bırakacak zaman olmadığında ya da üşenildiğinde, 'tek tık'lamayla durum belirteci olarak, Postreach zamazingosu, oldukça işlevsel gözüküyor (yalnız postreach blog tasarımındaki yerleşiminin zemini olan çizgili arkaplan resmi üzerinde biraz kaybolmuş gibi gözüküyor, zeminini tek renk yaparsan daha dikkat çekecektir.)

    iade-i ziyaret fikri güzel, ama yerinde yorumlara cevap yazmaktan daha zaman alıcı olmayacak mı öylesi?

    YanıtlaSil
  6. @lyn: postreach otomatik olarak post footer'a koyuyor, zemini seviyodum ben şimdi bu postreach için değiştirmeye elim gitmedi :)

    Yerinde cevap yazmaktansa yeni konular okuyup başka insanlara cevap yazmak daha motive edici bence, zaman olarak daha fazla zaman alabilir ama haklısın :)

    YanıtlaSil
  7. İyi düşünmüşsün. Ben de böyle yapsam iyi olacak.

    YanıtlaSil
  8. Selam Mert,

    Özellikle postreach i çok beğendim, işlevsel ve hızlı bir geri görüş aracı yazılarımız için. Sanırım sayenizde bende kullanıcam.

    YanıtlaSil
  9. sayende bende kullanıcam postreach ı..tesekkurler.
    www.yamoor.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Mert, Rss hırsızlarına karşı ne yapıyorsun?

    Bu arada CoComment'i deniyorum da, bloguma dahil ettim. Görünümü de değiştirilebiliyormuş. CoComment ayarlarında, 'Technorati Integration Page' bölümünü kullanmadım, Technorati'ye eklemek çok da gerekmiyor değil mi?

    YanıtlaSil
  11. Hmm genelde rss feedini kullanan hırsızları bulmak için google'da yazdığın yazının bir kısmını arat. Bunun dışında copyscape.com adında bir servis daha var, ilk 10 sonucu ücretsiz gösteriyor sanırım.

    Cocomment için ise Technorati kayıdı pek gerekli değil sanırım ben de yaptırmadım.

    YanıtlaSil
  12. Hmm bir de RSS hırsızı yakalarsan utanç duvarında afişe edebilirsin ;)

    YanıtlaSil
  13. hm.. peki :) teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Mert,
    Blog uğraşısında en çok vaktimi alan durumlardan birisi Yorumlara tek tek cevap vermek. Birkaç blogger arkadaş şaşırmışlar yorumlarına e.posta ile yanıt vermeme. Onlara göre yorumlarının altına cevabımı yazmam daha doğruymuş Chat sayfasına dönüyor o zaman yorum kısmı. Hem yyorum yapılan yazıda duygusal bir yazı yazmışsın, altta bambaşka bir dil kullanıyorsun cevaben.
    Her ziyaretçinin blogu olmuyor, eğer e.posta adresleri yanlış değilse mutlaka cevap yazıyorum. Geç cevap yaarsam da mutlaka özür diliyorum. Çoğu kişi geri bildirimde bulunmama o kadar şaşırıyorlar ki... Sen de yaşamışsındır bunu mutlaka.
    Yorumlara cevap yazmak vaktimi alıyor ama ben yine de e.postayla cevap yazma taraftarıyım.

    YanıtlaSil
  15. Bu duruma dert yanıyordum Twitter'da Lyn'e bende. Bu yazını görmemişim Lyn iletti ikinize de teşekkür ederim. Araştıracağım teşekkür ederim Mert ancak bizler dışında blog okumayanlar pek anlamaz bunu :( Düşünsene yazının devamını okumak ve resimleri görmek için tıklayınız yazmama rağmen neden artık sadece yazı yazıyorsun diyen var. Bunlar okumaktan aciz insanlar sadece görselliğe önem veren insanlar okumasın zaten. Kendim yanıtı buldum :) Tez tezkerler ayrıca.

    YanıtlaSil