26 Haziran 2008

Komutanlık

Bazen liderlik kavramını düşünürüm, neden bir lidere ihtiyaç duyar insanlar diye. Demokrasi bir bakıma toplu iradeyi simgelese de gene demokraside bile genel bir "başkana" ihtiyaç duyuluyor kararları verebilecek.

Askerlik tabii ki liderlik (komutanlık) kavramının en uçlarda yaşandığı bir ortam, burada yaptığım gözlemlere göre;
Komutan (lider) altındaki insanlara hükmeden değil, altındakilere bilgi ve güven kazandırarak onların kendi kendilerinin komutanı olmasını sağlayan olmalıdır.
Böylelikle belki bir gün liderlik kavramından kurtulup yol gösterici kavramına kavuşabiliriz.

4 yorum:

  1. Gerçekten de öyle Mert, "lider" olduğunu düşünen çoğu kişide "lider"lik vasıflarından eser yok ne yazık ki.

    Askerlik "mantıksızlık" yeri derler bazen, bununla birlikte askeriye bünyesinde (bazen biraz fazla) tutarlılık ve mantık bol bol var diye düşünüyorum.

    Komutanım, özledik seni ;)

    311/7307 ex-teğmen Volkan

    YanıtlaSil
  2. Baştan sona kadar katılmaktayım.

    YanıtlaSil
  3. Burada bakmamız gereken iki önemli kavram var aslında. Bunlardan ilki yönetici diğeri ise lider...Yönetici dediğimiz kişiler sadece verilen görevi yapan yada yapmaya çalışırken eline yüzüne bulaştıran kişilerdir. Lider ise olaylara değişik açılardan bakma yetisine sahip, astlarını yönlendiren onlara balık vermeyen, balık tutmasını öğretendir. Çünkü lider herkesin bireysel olarak işini iyi yaptığı bir çatı altında kurumun gelişmesinin maksimum seviyelere ulaşacağını ve işlerin daha hızlı yürütüleceğini çok iyi bilir.

    YanıtlaSil
  4. Biz Daha Gidemedik:) 3 Yılım Var.. Gidince Görecez Bakalım Komutanlığı :)

    YanıtlaSil