7 Haziran 2009

Gerilla pazarlama fikri

Bu sabah duştayken aklıma gelen bir fikir... Aslında pazarlamayı pek sevmem ve neden aklıma pazarlama fikirleri geliyor bilmiyorum ya neyse.

Aslında bir tür hedef kitleye yönelik gerilla pazarlama oyunu diyebiliriz. Bir firma sosyal reklamını yapmak istediği bir ürün için bir oyun düzenliyor, oyunun amacı firmanın kiraladığı bir kişiyi bir alan içinde bulmak. Bulanlara hediye çeki veriliyor. Bulunacak kişi hakkında ise çok az şey söyleniyor. Bulunması istenen kişi muhtemelen firmanın hedef kitlesine uygun biri olacak ve onu bulmak için ona ürünün sloganını söylemeniz gerekiyor. Daha kolay anlatmak için bir örnek vereyim;

Bir konser alanı, firma önceden tanıtımını yaptığı deodarant ürünü için bir slogan belirlemiş ve bulunmasını istediği kişinin bu konser alanında olduğunu, bir kadın olduğunu, 25-35 yaşlarında olduğunu (ve bunun gibi hedef kitleye yönelik bir kaç ipucu veriyor) Onu bulmak için o kişi olduğunu sandığınız kişinin yanına gidip ürünün sloganını söylüyorsunuz. Hiçbirşey anlamamış gibi görünüyorsa o değil demektir, size gizlice bir hediye çeki uzatıyorsa buldunuz demektir. Böylelikle o belirlenen kişiyi bulmak için birçok kişi tanımadıkları kişilere ürünün sloganını yaymış olacaklar ve ürünün bilinirliği artacak.

Gerçi insanlar için biraz rahatsız edici olabilir, tanımadıkları insanların gelip kendilerine alakasız şeyler söylemesi ama küçük konser alanı gibi yerlerde sanırım bu hoş karşılanabilir.

13 yorum:

  1. pazarlama ile ilgilenmem ve anlamam zaten ama güzel bir fikir gerçekten. uygulanabilirliği de çok kolay.

    YanıtlaSil
  2. Farklı bi düşünce, yaratıcılık konuşmuş.

    YanıtlaSil
  3. güzel bir çalışma yapmışsınız tbr

    YanıtlaSil
  4. Helal olsun harika bir düşünce :)

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle düşüncelerine katılıyorum kardeşim.

    YanıtlaSil
  6. Pazarlamadan anlamama rağmen iyi bir düşünce.

    YanıtlaSil
  7. güzel fikirler teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Helal olsun harika bir düşünce :)

    YanıtlaSil
  9. tv programlarını düşündünüz mü? orda da işe yarar gibi..

    YanıtlaSil
  10. Pazarlama üzerine güzel bir fikir. Buna benzer bir olay zaten yapılıyor. Rock'n Cook benzeri bir oranizasyonda gecenin bir vaktin South Park karakteri olan "Jimmy"nin adını birisi deli gibi bağırır sonra bu birkaç saat sürüyor. Her duyan bağırıyor bunu. Senin fikirnde buna benzer ama oldukça güzel. Vodafone ve turkcell böyle fikirlere önem veriyor. Onlarla iletişime geçmelisin bence.

    YanıtlaSil
  11. Bilgiler için tşk ederim sayfanızda başarılar. kolay gelsin.

    YanıtlaSil