4 Eylül 2007

Hepimiz sarışın mavi gözlüyüz

Bizim kültürümüzde ne kadar eziklik varmış, ne kadar özentilik varmış bunu televizyon sayesinde öğrendik. Televizyonda izlediğim 10 reklamdan 8'inde oyuncular mavi veya yeşil gözlü, Turkcell reklamlarında sarışın mavi gözlü çocuklar (hepsi ama bir iki değil), türk dizilerinde asıl oğlan/kadın ikilisinden biri mutlaka mavi gözlü vs... Bu reklam ve programları görüp hiç halkın arasına karışmadan büyüseniz sanırsınız ki türklerin çoğunluğu sarışın mavi gözlü.

İspanyolu, italyanı kendi özgün kimliklerini, kara kaşından kara gözünden utanmadan sıcak kanlılığını öne çıkararak kendi stilleriyle reklamlarını tanıtımlarını yaparken bizler sarı saç boyası ve mavi lenslerin arkasına saklanıyoruz sanki.

Doğan görünümlü şahin gibi olalım yeter bize zaten, sarışın mavi modern beyaz avrupalı modeline "şeklen" benzeyelim, teknolojisiydi gelişmişliğiydi önemli değil. Televizyoncularımız kararlı valla, bir gün hepimizi sarışın mavi gözlü yapacaklar.

14 yorum:

  1. Sanırım sarışın ve mavi gözlü olmak, bilinçaltımıza- senin saydığın nedenlerle alakalı- güzelliğin bir simgesi olarak yerleşmiş. Çalıştığım kurumdaki bayanların yarısı, sonradan sarışın ve bir kısmı renkli lens kullanıyor. İçimden hiç yakışmıyor, bir an önce aslına rücu et demek gelir ama dilimden çok hoş olmuşsunuz cümleleri dökülür.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir noktayı yakalamışsın Mert. kökenine inersek çıkmakta zorlanabiliriz bu meselenin :) osmanlının son döneminden, cumhuriyetin ilk yıllarına ve günümüze ulaşan bir sosyal olgu. güzide medyamız sayesinde tavan yapmış durumda.

    YanıtlaSil
  3. gerçekten güzel söyledin.. zamanında bakanlarımızdan biri Kırgızistana ziyaretine gitmişti de, bizim bakanı karşılayan kırgız bakanı " esmer gittiniz sarışın geldiniz, kara gözlü gittiniz mavi gözlü geldiniz" demişti. Bizim bakanda bunu iltifat zannedin basın açıklamasında dile getirmişti. Adamın söyledikleri bambaşkaydı ama anlayan yoktu. Sanırım aynı zihniyet devam ediyor.

    YanıtlaSil
  4. sarisinlarin aptal olur.

    belkide reklamcilar bizleri aptal yerine koyuyorlar?

    YanıtlaSil
  5. Galiba Salako filminde bir sahne vardı, "salı sallanır" diye. Sonradan farkına vardım ki salı günü bir işe ilk başlama konusunda daha iyi günler var demeye başlamışım. Bir film ve sonucunda istemeden bir düşüncem oluşmuş.

    Ancak geçen hafta öğrendim ki meğerse salı gününün lanetine Yunanlılar inanırlarmış. Sebebi de istanbul'un fethinin salı gününe gelmesindenmiş.

    Biz de reklamcılarımızla birlikte sarışın ve mavi gözlü olmayı istiyoruz. Çok mu? :(

    YanıtlaSil
  6. esasında bizler kumralız olsa olsa sarı balyajlı kızlarımız özenti olur onlarda ilerde saç boyasından kanser olur =P

    YanıtlaSil
  7. güzel bir konuya değinmişin.
    reklamlar abartıyorlar ses çıkarmayan olmayınca daha fazla abartıyorlar bu konuda bir örnek işte.

    YanıtlaSil
  8. cok haklisin,bende bir ara cok takmistim bu konuya.Aslinda bu kadar abartilacak bir yani yok gibi geliyor insana en basta ancak ufak tefek detaylar yavas yavas özenti bir millet haline gelmemize sebep oluyor.Bu bahsettigin durumda bunun en basit ornegi maalesef.

    YanıtlaSil
  9. kesinlikle herşeyi abartiyolar heleki o pepsinin öpücük reklamı yok mu deliricem ya.

    YanıtlaSil
  10. güzel yazı olmuş tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  11. peki ya gerçekten doğal halleriyle sarışın olanlar veyahut renkli gözlü olanlar?herkes onlar gibi olmaya çalışırken sapıtıp renkli olmayan lensler takıp saçlarını koyu renge boyatsalar yeri değil midir? bilmiyorum belki de herkes asla olmadığı gibi olmayı istiyordur...neticesinde hala ve yine medyaya karşıyım

    YanıtlaSil
  12. Simdi ben sarısın mavi gozluyum, turk sayılmıyor muyum? Istisna mıyım? si-men'e katılıyorum aslında. Sırf bu "sahte" sarısınlar yuzunden sacımı siyah'a boyatacagım. Surekli sarı sarı hatunları gormek fenalık getirdi bana. Hatta kendimi aynada sarı gormek bile fenalık getirdi.

    YanıtlaSil
  13. Sarışın mavi gözlü olanlar da tabii ki türk, benim kuzenlerim de sarışın mavi gözlü ama yazımda bahsetmek istediğim asıl nokta medyanın çoğunlukla sarışın-mavi gözlüleri daha ön plana çıkardığı (hatta teşvik ettiği) ve çoğunluğun kumral/esmer olduğu bir ülkede bunun komik göründüğüdür.

    YanıtlaSil
  14. Merak etmeyin "ırkçı" Norveç Black Metal grupları da saçlarını siyaha boyatıyorlar:D Bir diğer nokta,ülkemizdeki medya zaten bizi içten bilinçli olarak kemiriyor.Dil bitti sıra görünüşümüze geldi.Avrupayı Türklüğe karşı savunur hale geldik.

    YanıtlaSil