Türkiye'de nükleer enerji santralleri hala politikacıların ve rantçıların iştahını kabartırken İtalya'da halk referandumda konuştu ve nükleer enerjiye hayır dedi.
Şu anda Avusturalya, Avusturya, Danimarka, Yunanistan, İrlanda, Latvia, Luxembourg, Malta, Portekiz, İsrail, Malezya, Yeni Zellanda, Norveç, Almanya, İsviçre ve son olarak İtalya gibi ülkeler nükleer enerjiye HAYIR diyor... (1)
Hemen yarın Türkiye'de bir referandum yapılsa %50'den fazlası "Evet" der bence... Yeni patlayan Fukuşima'ya aldırmadan evet çıkar, hatta zamanında içtikleri radrasyonlu çayları düşünmeden, kanserden kaybettikleri yakınlarının neden kanser olduğunu düşünmeden en fazla "Evet" de Karadeniz'den gelir bence.
Evet diyeceklerin arasında "nükleer teknoloji ve nükleer savaş" meraklıları vardır;
Derler ki "Türkiye'nin nükleer teknoloji ile mutlaka tanışması lazım, bu nükleer enerji santralleri bizim de nükleer silahı olan ülkeler kervanına katılmamız için bir fırsat olacaktır"
Türkiye'de 5 MW'lık TR-2 araştırma reaktörü var, Türk Atom Enerjisi Kurumu var, teknolojiyi çok merak ediyorsan bu kurumlara yatırım yap, ödenek ayır. Ama yok zanneder ki elin Rus'larına, Kore'lilerine, Japon'larına nükleer enerji santrali yaptırınca bu teknolojiyi sana altın tepside sunuyorlar, bundan silah yapman için sana yol gösteriyorlar... Bunlar zanneder ki uranyum zenginleştirmesini dünyadaki diğer büyük ülkelere çaktırmadan yapıp silah üretebileceğiz, bunlar zanneder ki geleceğin savaşları nükleer silahlar ile olacak...
Evet diyeceklerin bazıları da enerji bağımlılığından dem vuracaktır;
Derler ki "Petrol bağımlılığından kurtulmak için nükleer enerji şart"
Nerdeyse hiç petrol üretimi bulunmayan (Tükettiğinin %10'undan az üreten) ülkelerden Almanya günde 2,862,000 baril petrol tüketiyor, gene neredeyse hiç petrol üretimi bulunmayan İtalya günde 1,911,000 baril tüketirken ve bu ülkeler buna rağmen nükleer enerjiye hayır diyebiliyorken Almanya ve İtalya'ya göre çok daha az, günde 734,600 baril tüketen Türkiye'nin (2) petrol bağımlılığından kurtulmak için nükleer enerjiye ihtiyacı varmış... Almanya ve İtalya geri zekalı çünkü onlar hiç anlamıyor bu enerji bağımlılığı işlerinden değil mi? Almanya ve İtalya gibi Avrupa'nın en çok üreten iki ülkesi, Avrupa'nın en çok enerji ihtiyacı olan iki ülkesi, nükleer enerjiye sırtını dönebiliyor, onlar alternatif enerji kaynaklarına göre geleceğini planlarken biz neden hala nükleer diyoruz biliyor musunuz?
Çünkü alternatif enerjide henüz bir rant oluşmadı, çünkü bizim halkımızın geleceği Almanya'daki Hans'ın, İtalya'da ki Luca'nın geleceği kadar önemli değil...
Ne diyelim "patlarsa ekime patlamazsa atomun köküne kadar nükleer"...
Ben nükleer enerjinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı, sağlıksız. Komşu ülkelerin çoğunda bu teknoloji kullanılıyor zaten. Herhangi bir şekilde zarar görse Türkiye yine etkilenir,yine etkilenir. Bilindiği üzere Japonya daha yeni bir felaket atlattı. Adamlar deprem kuşağının anasında, günde 6larla 7lerle 8lerle sallanıyorlar.Buna rağmen yine nükleer enerji kullanıyorlar.Halkın yahut halkların bir şey demesinin Dünya üzerindeki dengeleri değiştirebileceğini sanmıyorum. Eğer değiştirebilecekse bile yalnızca bir süreliğine,tansiyon düşene kadar.
YanıtlaSilHasan Utku Yılmaz
Paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilsenin gibi çiçek çocuklarada ihtiyacımız var.
YanıtlaSil...
YanıtlaSilKanka şimdi haklısın ama bi zaman bize nükleer enerji gerekli
YanıtlaSil