Renk korlugu hakkinda dusunuyordum, renk koru degilim ama birden aklima geldi. Bildiginiz gibi renk korlugunun henuz bir tedavisi yok. Dusundum acaba gozun arkasina bir cip yerlestirip retinadan gelen uyarilari isleyip renkleri yeniden duzenleyebilecek bir sistem neden yapilamiyor diye. Aslinda nanoteknoloji ile bu mumkun gozukuyor.
Biraz arastirmadan sonra su makale ile karsilastim. Bu makalede kisaca "vision chips" adi verilen ve insan gozunu taklit edebilen yeni bir teknolojiden bahsedilmekte. Su anda kullandigimiz cogu kamera sadece isik yogunluguna odaklanir ne var ki insan gozu retinasindaki her hucreye sinir aglariyla baglidir ve retinaya carpan her protondan bilgi alir, alinan bilgi bu kadar cok olunca sadece "onemli" bilgiler, cisimlerin koseleri ve hareketleri gibi, beynimize aktarilir bu da cok daha akici bir gorus saglar. Bu cipler de benzer mimariyi taklit ederek algilari filtreleyip daha akici bir goruntu bilgisi sunmayi amacliyor. Tabi ki bu cipler daha cok akilli robotlar ve kamera sistemleri icin tasarlaniyor ama bir adim otesini gormek cok da zor degil; eger retinadan gelen uyarilari bir sekilde ciplerin anlayacagi bir dile cevirebilmenin bir yolu bulunursa ya da gorsel ciplerden cikan elektronik sinyal bir sekilde bizim sinir sistemimizle anlasabilirse bu teknoloji korluge bile care olabilir.
Daha sonrasini ongormek biraz bilim kurguya kacicak ama lens gibi gozumuzun onune yerlestirilecek bir cip eger uzaktan bir bilgisayar ile haberlesebilirse bu "Sanal gerceklik" (virtual reality) alaninda cigir acabilir.
Ne var ki su anda ki arastirmalarin cogu daha cok insana yakin robotlar uretmekle ilgileniyor, bu biraz can sikici aslinda onca Terminator filmini izledikten sonra :) Keske biyoteknolojiyide oyuna dahil edip insan ogesini one cikarsalar.
Daha sonra Google'da "artifical vision" olarak arastirma yapinca aslinda bu konuda 2002 yilindan beri bircok onemli gelisme oldugunu farkettim yani cok da yeni bir alan degil. Ilginc buluslardan biri de sesin beynin gorme kismina etkisi ve goruntuyu ses dalgalarina cevirerek korlere sinirli da olsa bir gorus saglamasi.
Kategori: genel_
evet, mertcigim, bu konuda uzun zamandir arastirma yapiyorlarmis bilim adamlari aslinda. hatta, daha yeni gazetede okudum. ıngiliz kor bir kadinin gormesini saglamayi basarmislar. kadin bir araba kazasi sonrasi, 15-16 yaslarinda kor olmus.ameliyat cok basarili gecmis.sabah gazetesinde okudum sanirim. cok buyuk bir bulus bence ve arkasi gelecektir.yakinda lazer ameliyati olur gibi korler ameliyata giderse sasmam.
YanıtlaSil