14 Eylül 2006

Yasam ve buyumek


Berkeley
Video sent by mertulas
Son gunlerde dusunuyordum, sanirim ne kadar cok insan tanirsaniz dunyayi o kadar anliyorsunuz, onca insani, onlarin yaptiklari secimleri, huylarini az cok tahmin edebiliyorsunuz. Benim annem cok basarili bu konuda, eskiden ne zaman eve misafir bir arkadasimi getirsem, hmm su cocuk boyle ya da soyle derdi, bende anne daha taniyali 10 dakika oldu nasil bilebilirsin ki dedigim de anneler hisseder derdi.

Sanirim insan buyudugunu ilk kez etrafindaki insanlarin kendisinden farkli olmadigini onlarinda sadece insan oldugunu anladiginda anliyor. Kendi anne babamin da aslinda benden cok farkli olmadigini hissettigimde cok garip hissetmistim, onlar hep ne biliim anne ve babaydi iste, doga ustu seylerdi sokakta ki insanlardan farkli… Sonra buraya geldim ve yuzlerce farkli yasam gordum ve bazen oyle yasamlar gordum ki kendimi cok sansli hissettim ve onlarin yasadiklarini yasasaydim boyle bir ortamda buyuseydim nasil olacagimi dusundum… Dunyada binlerce farkli yasam var ve zaman akip geciyor, bana motivasyon saglayan tek sey ise ileride kendi ailemi kurup bana sunulan imkanlari onlara da sunabilmek, daha iyi bir yasam (daha zengin ya da daha buyuk olmasi sart degil) sadece mutlu bir yasam sunabilmek istiyorum.

Video kaldigim Berkeley’de bir gunun ozeti, muzik Eels adli gruptan Flowers.


Kategori: kisisel_

13 yorum:

  1. video guzel olmus. Evet buyumussun yazdiklarindan o anlasiliyor ama icindeki cocugu da kaybetmemeye calis ;)

    YanıtlaSil
  2. Uzun süredir okuduğum en güzel yazılardan biri..

    YanıtlaSil
  3. Offf haklisin, ben de annemle babami dogaustu varliklar olarak gorurdum... Sonra onlarin da insan oldugunu farkediyosun, hatalar yapabileceklerini vs... Iste o zaman buyuyosun zaten...Sen de buyumussun :)
    Siteni sevdim...

    YanıtlaSil
  4. mert
    en buyuk soklarimdan biriydi bu; ebeveynlerimin hatali varliklar olduklarini gormek.. cunku onlar anne-baba yahu, nasil hata yapabilirler? hani onlar herseyi bilirdi?
    sonra bir gun ben de senin gibi buyudum (ne yazik ki) ama içimdeki ufak kizi hic kaybetmedim (neyse ki), simdi herkesi hatalari ile kabul edip onlari oyle sevmeye calisiyorum. her zaman kolay olmuyor, ama bende senin gibi, ulkemden uzak yasadigim bu baska sehirlerde zaman zaman etrafima bakip "ben cok sansli bir insanim!" diyorum. yazin cok hos, bunalimli bloglar arasindan kendini gosteren minik bir aydinlik gibi =) keske herkes farkinda olsa bunun..
    ne mutlu "ben cok sansli bir insanim" diyebilene!
    asli
    ps: videon cok hos. 2 yil boyunca her gun, ayni duvarin onunde, yuzunde o gune ait farkli mimiklerle, vesikalik fotografini ceken uzak dogulu bir kizi hatirlatti bana.

    YanıtlaSil
  5. yazin cok hos ve birazda duygusal geldi bana ailemden ayri biri olarak.onlari ve eskiye ait yasadiklarimin gözümün önüne bir kez daha gelmesine neden oldu.tesekkürler.
    burdan sunu söylemek istiyorum okuyucularina,lütfen kusak farkindan kaynaklanan aile ici fikir birligi saglanamayan durumlarda onlarin kalbini kiracak cümleler kurmayin.diyosunuzya aslinda farkli degillermis,onlarda hata yaparlarmis diye iste olay burda.onlarin hatalari onlar yaslandikca artacak ve bizimkiler azalacak.cünkü onlar bence yaslandikca cocuk olmaya baslayacaklar.ve tek istedikleri sey bizlerden biraz daha anlayis ve ilgi olacak.
    lütfen büyüdügünüzü anladiginizda, kendinizi bisey oldum sanip cevrenize ve yakinlariniza karsi bilgiclik taslayip kirici olmayin.
    düzgün büyümeniz dilegiyle...

    YanıtlaSil
  6. videon çok hoş ve düşündürücü...eline saglık

    YanıtlaSil
  7. ben babamın annem için lisede elleriyle yaptığı karakalem john lennon portresini gördüğümde nedense çok şaşırmıştım - sanki onlar hep çiftlermiş gibi kabul ettiğimi fark ettim. hiç naz, kapris, jest, sürpriz yapmamışlar birbirlerine, tavlamaya çalışmamışlar...

    bi de evet, anneler bilir. doğum anında onlara her türlü bilgiye ulaşabilecekleri bi database sunuluyo. bence yani.

    YanıtlaSil
  8. gercekten yazınız gusel.ozellıklede aılesının yanında deılde dısarıda okumaya gıdınce anlasılıyo budegerler.ben unıv gıtmeden herkesı kendım gıbı gorup dogru ınsna derdım.unıv hayatın atılınca anlıyosunkı senı aılen tum kotulukleden koruyarak dogru yanlısı sana gostererek acı cekmeden canın yanmadan dogruları gosterıyo.belkıde deneyım denılır kımbılır...onceden yasayıpta onların yasadıklarını yasamamak adına hp dogruyu soylemelerı uyarıları ve bızım kusak farkı dedıgımız olay.ama anlıyorsunkı aslında nekadar mukemmmel degerlere sahıpsın.sukretmelısın.aynı seyler sanırım herkesın basında annemın ark. bır kere gormesı ve yorum yapıp haklı cıkması.yınede bazen okadar ıyı oluyokı yanlısları yasayrak gorup buyumek buyudugunu hıssederek daha fazla dusunmek ve her bır adımını ona gore atmak.haklı dıellermı ama ılerıde bızlerde ebeveyn olacagız belkıde ozaman onları dahada ıyı anlıyacagız.

    YanıtlaSil
  9. @ycurl: :) tesekkurler evet kaybetmemeye calisicam

    @asortik krep: tesekkurler asortik krep :)

    @bani: Onlarin insan oldugunu hatalarindan da farketmemistim ben aslinda, bazen bir davranislari cocuksu geliyor ya da bazen onlarinda bazi konularda caresiz kaldigini gorunce farketmistim ve evet iste o buyumekde bir asama sanirim, tesekkurler bende seninkini sevdim :)

    @possibly maybe: tesekkurler, dedigin gibi gercekten bir sok oluyor buyuyen birine ve ne olursa olsun onlardan uzak yasadikca insan degerlerini daha cok anliyor bazi seylerin, disaridan bakabilme ve karsilastirma imkani buluyor.

    @anonymous: tesekkurler, aileden uzak olmak zordur bende burada onlardan binlerce kilometre uzaktayim. Dediginiz gibi buyumek aslinda bir bakima insanin hosgorusunun gelismesini de kapsiyor bence :)

    @yigit: tesekkurler

    @deryik: eheh sanirim john lennon portresi ise yaramis :) Bir de isin garibi anneler oyle dogmuyorlar yani hepimizin gectigi bu yollardan gecip tecrube ile o database'i uretiyorlar sanirim :)

    @lalezar: tesekkurler, gercekten tecrube edinmek cok onemli ve bu her zaman ailenin soylediklerini dinleyerek olmuyor cunku bazen o sozler sen gercegi gormeden bir anlam ifade etmiyor ve gordugumuz zaman da "aa ne kadar dogruymus, ne kadar hakliymis aslinda ne kadar anlamliymis" diyor insan...

    YanıtlaSil
  10. "Time lapse" olayini ilk defa Fox8 hava durumunda gormustum. Berkeley'de de gokyuzu guzelmis:)
    Bu arada, suphesiz anneler harikadir.

    YanıtlaSil
  11. @elif: evet berkeley bazen sisli olmasina ragmen genelde bay area'nin guzel bir manzarasi seyredilebiliyor gunbatiminda.

    YanıtlaSil
  12. Soyle bi blog'unu incelerken dikkatimi cekti ne kadar gusel bi goruntu sen mi cektin bunu? harika bi timelapse olmus. eels'le de pek gusel gitmis :)

    YanıtlaSil
  13. @bessy: ne yazik ki video bana ait degil, tepedeki Berkeley lab.larinda duran kamera tarafindan gun boyu cekilmis videonun hizlandirilmis goruntuleri, eels gercekten yakisti sanirim bu goruntulere.

    YanıtlaSil