9 Ocak 2007

Gunluk hakkinda

Neden "ciddi" yazilarimi ayri bir yerde toplamadigimi soruyor bazi arkadaslarim, onlari profesyonel bir sitede toplayip kendime vitrin hazirlamadigimi soruyorlar.

Cunku benim profesyonellik anlayisim bu. Cunku ben bir butunum, benim dinledigim muzikler, cizdigim resimler, yasama dair, insan iliskilerine iliskin gozlemlerim benim bu yazilari yazmami sagliyor. Ikisini birbirinden ayirmak asil benim profesyonellik anlayisima ters geliyor. Ayni sayfada yazdigim cocuk hikayesi de bulunuyor, duygusal hislerimi paylastigim yazilarimda, yaptigim gezilerde, cektigim fotograflarda, kimilerine gore "daha ciddi" yazilarim da.

Artik CV'lerde kisisel hobi ve zevklerinizi de yazmiyor musunuz? Neden bunu merak ediyor sirketler sizce? Cunku sizi tanimak istiyorlar bir butun olarak, universitedeki not ortalamanizdan cok daha degerli bu bence.

Eger sadece "daha ciddi yazilari" okumak isteyenler varsa kategorilerden "gozlem, fikir, internet" kisimlarini okuyabilirler ama bence insan bir butundur ve butunu tanimak, onu olusturan karakteri anlamak onemli olandir.

Not: bir suredir yorumlara cevap yazamiyorum, yorumlariniza cok deger veriyorum ve her yorumu (bazen gec de olsa) cevapliyorum. Bugun eski yazilarimda cevaplayamadigim butun yorumlara cevap yazacagim.

3 yorum:

  1. yok bea abi nerdeee o kdr sık eleyip dokuyan şirket, türkiye için İK çok zayıf böyle yenilikçi düşünen çok az firma var diyebilirim.hobilerini dikkate alan şirket yok. ama tabi iş görüşmesine giderken kendin bir şeyler götürürsen daha iyi edersin mesela kendini bize tanıtır mısın dedikleri zaman kendini kelimeyle ifade etmek hayatta çok önemsedigin 5 şeyi yanına alırsan ve onları anlatırsna işte o zaman fark yaratmış olursun;)

    YanıtlaSil
  2. Mert kesinlikle katiliyorum. Mutlu is dunyasi istiyorsan vitrinini olusturan blogunun seni butun olarak yansitmali.

    Belki kendin hakkinda cok bilgi vermemen acimasiz rakip profesyonelerin belden assagi vurmalarini engeller.

    Gerci gunumuzde kurumsal firmalarin cogunda profesyonelligin olcusu yaptigin is ile degil yarattigin imaj ile olculuyor. Profesyonelligi butun senle olcen firmlarda ise mutlulugu yakalama sansin daha fazla.

    birde ciddiyet bin ayip kapatir algisindan kurtulma zamani.

    YanıtlaSil
  3. @erins: gecenlerde okumustum, birisi ise basvururken cv'sini dvd olarak sunuyormus ve mesela cv'sinde su dilleri biliyorum yazmissa o dilleri konusurken videosunu koymus ya da hobilerim icinde fotograf cekmek var yazmissa fotograflarini ilistirmis dvd'ye. Umarim zamanla bu butunsel bakis acisi IK tarafindan kabul gormeye baslar. Hayatta onemsedigin 5 sey derken eger bunlarin icinde esin varsa onu da yaninda is gorusmesine suruklemek biraz garip olurdu :)Demek istedigini anladim ben ama herkesin 5 dilegi elle tutulur seyler olmayabilir.

    @matanoupa: Dogru bazi insanlar baskalarinin ozel hayatlarini onlarin zayif yani olarak gorebiliyor ama ben her zaman seffafliktan yanayim ve mesela bir donem bunalima girersem ve bu yazdiklarima da yansirsa bunu saklamam gerekir diye dusunmem cunku bu bir bakima sorunlari gizlemek olur. Turkiye'de ve hatta Amerika'da bile is hayatinda hala imaja onem gosteriliyor, bunu engellemenin tek yolu da insanlarin yaptiklari isleri, dusuncelerini on plana cikarmasi ve sirketlerin buna onem vermeyi ogrenmeleri sanirim. Ciddiyet "gerektiginde" yerinde bir olgu ama rekabet ortaminda ciddiyetin cogu zaman "samimiyetsizligi" dogurdugu da bir gercek.

    YanıtlaSil