30 Ocak 2007

Midnight Express ve Ermeni sorunu

Eger benim gibi yurtdisinda yasiyorsaniz tanistiginiz cogu yabanci bir sure sonra size Mdnight Express filmini ve Ermeni sorununu soracaktir. Siz de her seferinde teker teker onlara bakis acinizi anlatmaya calisirsiniz ve inanin bu kolay olmaz. Her seferinde tekrar tekrar ayni seyleri farkli kisilere anlatmaya calismak sizi bunaltir. Iste bu yuzden bu asagida objektifliklerine inandigim videolar size yardimci olabilir;

Ilk iki video Midnight Express filmi hakkinda filmin uyarlandigi kitabin yazari ve hikayenin gercek hayattaki bas kahramani Bill Hayes hakkinda;


1.Bolum


2.Bolum

Bu videolari ceken Alinur Velidedeoglu'na tesekkur ederim, bu videolardan da Okyanus Otesi gunlugu hakkinda haberim oldu.

Bu baglantidan ise Marty Callaghan tarafindan cekilmis "Armenian Revolt -- Tragedy in the Middle East" adini tasiyan belgeseli izleyebilirsiniz, Amerikan Turk'un verdigi baglantisi sayesinde The Infidel'in gunlugunde izledim ben de.

Sanirim yurtdisinda yasayan turkler icin bu ingilizce kaynaklar faydali olucaktir.

12 yorum:

  1. ben bu videolar hakkinda gecen gun yazmistim.

    http://www.talkturkey.us/2007/01/midnight_expres.html

    "I can't help but comment on the interviewer's lack of insight, contrary to what too many think of him, as he is not really a good listener or a good opportunist evident from the follow-up questions he asks, and many he doesn't. One example is in the first video when Billy can't remember the major Greek town near the Turkish-Greek border he escapes to, and Alinur asks "Canakkale?" and another in the second video when Billy describes how 'Hamidu' or 'Hamidou' the psychopath guard actually got killed by a prisoner he once beat up so badly in prison. Obviously when telling the story Billy mentions that this happened after the prisoner was freed from jail and the killing occurred as Hamidu is having tea before going to work one day. Key facts since a few seconds later Alinur asks if this killing took place in the prison. Not paying attention to details buddy. A third is when Alinur can't differentiate between chess (even when Billy refers to it by its Turkish name 'satranc,') and backgammon. Strange!"

    Alinur hakkinda benim gibi dusunuyormusun?

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Mert,
    Verdigin Ermeni sorunu ile ilgili belgesel ve diger Turk-Amerikan baglantilari icin cok tesekkur ederim.
    Belgeseli izledim, yine icim acidi :(. Sivil halkin hic bir seyden haberi olmadan politik oyunlarin kurbani oldugunu, olduruldugunu gormek, bir kez daha anlamak uzucu.

    YanıtlaSil
  3. Mert, cok sagol baglantilar icin. Armenian Revolut'u izlemek istiyordum bir suredir.

    YanıtlaSil
  4. @metin: ah evet senin gunlugunde de gormustum sanirim. Alinur'la ilgili yaptigin gozlemlerin aynisi bende yaptim aslinda. Bence bu videoyu cekmeyi planlamamisti, tahminim Cannes'da ona rastladi ve yol ustunde amator olarak boyle bir roportaj yapti adamla bu bakimdan bence de pek hazirlikli degildi. Dikkatsizligine gelince ana dili ingilizce degil ve uzun bir sure yurt disinda yasadigini da sanmiyorum bu sebeple bence bazen anlamakta gucluk cekiyor olabilir, bende ilk amerikaya geldigimde yapmisimdir boyle hatalar :) Sonucta bence gene de roportaj amacina ulasiyor.

    @yok ki: evet gercekten de politik cikarlar ugruna aci ceken hep sivil halk oluyor ne yazik ki.

    @yesilerik: rica ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Genç kardeşim mert;başka bir şeye bakmak için uğramıştım bu yazı dikkatimi çekti. Sana ermeni meelesini soranlara bu adresi ver
    <...!http://www.tallarmeniantale.com/...> baksınlar orda gayet güzel anlatılıyor. Türk asıllı bir amerikalının web sitesi bizim hükümetlerin yapamadığını o bak nasıl yapıyor. Bütün servetini bu işe adamış sevgiler....

    YanıtlaSil
  6. @ihtiyarus: tesekkurler siteye az once goz gezdirdim, genis bir kaynaga benziyor ne var ki bilgilerin "sunumu" cok etkin degil, gerek sayfanin yapisi gerekse gunumuzde "gorsel medyanin yazili medyaya oranla yuksek gucu" geregi bence gorsel belgeseller daha faydali olucaktir ama tabi ki guzel bir calisma ve faydali bir ek kaynak.

    YanıtlaSil
  7. mert: haklisin!

    Turkiye ve hukumetimiz Billy Hayes gibi kisileri daha iyi kullanabilecekleri yerine kovalamayi daha uygun buluyorlar. Yazik!

    YanıtlaSil
  8. @metin: Bill Hayes tutuklanmasi ve hapse atilmasi son derece normal, her ulkede bu olurdu. Cezaevi sorununa gelince evet iskence yapan anlattigi gibi sadece bir gardiyan varmis, Amerika'da daha kotu kosullarda hapishaneler olduguna eminim (american history x filminde gosterildigi gibi) ama iste konu Amerika'dan baska bir yerde oldugunda daha cok tepki cekiyor nedense, belki de onyargilarini dogrular oldugu icin... Bunun disinda hapisheneden kacmis biri yani belli bir sure turk hukumeti tarafindan hakkinda aranma emri cikmasi da normal. Dedigim gibi Amerika'ya ayni sekilde uyusturucu sokmaya calissa biri 5 yildan az kalacagini sanmiyorum. Sanirsam artik hakkindaki arama emri de zaman asimindan dustu. Turk hukumetinin yapabilecegi sey hakkindaki arama emri dustukten sonra bu kisiyi ulkeye davet edip bu roportaji kendi cekmesi olabilirdi ama tabi bir hukumet icin gecmiste uyusturucu kacakciligi yapmis birisini ulkeye davet etmek etmek biraz zor gelmistir...

    YanıtlaSil
  9. Mert: evet ama gecmisi neler nelerle dolu olan bir cok kisiler birak ulkeye davet edilmek ulkeyi veya ulkelerini bile yonetebiliyorlar. artik biraz daha olgun olarak hareket etmenin zamani geciyor bile saniyorum, Turkiye ve Turk hukumeti olarak. Bu filmin isledigi suc bu kisinin isledigi suctan belkide bin kat daha fazla.

    YanıtlaSil
  10. @metin: hey cok hizli bir cevapti yeni yazmistim yorumu :) Evet o konuda haklisin kesinlikle, siyaset ve politikada cocukca grurulara yer olmamali yoksa cok daha buyuk zararlara yol acabiliyorlar, turk siyaset ve politika anlayisinda ki sorunlardan biri de bu sanirim.

    YanıtlaSil
  11. Çok önemli konular bunlar. Maalesef Türkiye dışarıda yanlış tanınıyor. Hepinize Support world peace! tavsiye ediyorum. Adamlar son derece önemli bir proje yapıyorlar. Elinizden gelirse desteklemek lazım.

    YanıtlaSil
  12. @anonymous: reklamin icin tesekkurler, bu bana daha once bir amerikalinin yaptigi piksel satma reklamlarinin cok "buyuk" bir benzeri gibi geldi. Satilan piksellerin bir hayir ugruna harcanacagina dair bir aciklama da goremedim ne yazik ki sitede.

    YanıtlaSil