7 Mart 2007

Tirnagim koptu kolumu kestiler

Bir gun elinizi yanlislikla kapiya sikistirdiginizi ve tirnaklarinizdan birinin koptugunu dusunun, cok sinirinizi bozan ve kotu gorunen bir durum degil mi? Siz de bir doktora gidiyorsunuz care olarak. Doktor tirnaginiza bakiyor ve size diyor ki;

"Uzgunum kolunuzu kesmek zorundayiz"

- Ama sadece tirnagim koptu
-Evet ama kabul edersiniz ki igrenc gorunuyor, en garanti yol butun kolu kesmek

Cok absurd degil mi? Iste bence butun Youtube sitesinin mahkeme karari ile Turkiye icinde kapatilmasi da bu kadar absurd bir sey.

Youtube'da veya baska bir yerde her zaman olacak bu tur provakatif videolar, ne yaparsak yapalim. Bugun Youtube'u kapat, yarin Google Video'yu, ertesi gun baska bir video sitesini... Sonu var mi bunun? Bizim bu tur provakatif videolarla bas etme yolumuz bu mu devlet olarak?

Ifade ozgurlugunun kisitlanmasi veya sansurlenmesiydi, suydu, buydu hic bunlara girmeyelim. En akilci sey olarak once surece bakalim isterseniz once;
  • Birisi veya bir kurum turklugu ve Ataturk'u asagiladigi icin Youtube'u mahkemeye veriyor.
Hata 1) YouTube'un kurumsal hicbir sucu yok bu video hakkinda, ben de simdi yunanlilari asagilayan bir video koyabilirim ve o video da aninda Youtube'da yayinlanir. Internette ki butun video sitelerinde bu boyledir. Asil mahkemeye davali olarak sunabileceginiz bu videoyu yukleyen (IP adresi tespiti yontemi ile) kisi olmalidir. (cunku Youtube'a uye olurken uyelik anlasmasinda yuklenen icerikten hicbir sekilde sorumlu tutulamayacagi ve her turlu irkci veya kucuk dusurucu videonun uyelik sartlarini ihlal ettigi acikca belirtilmistir, yani asil suclu Youtube'un uyelik anlasmasini ihlal edip bu videoyu yukleyen sahistir)
  • Daha sonra mahkemenin karsisina delil olarak Youtube'da bulunan video icerigi bir cd icerisinde sunuluyor.
Hata 2) Yetersiz delil veya mahkemeyi yonlendiren bir delil oncelikle. Siz davaci olarak bir websitesi sahibi kurumu gosteriyorsunuz ama sonra delilinizde sadece bu sistem icerisindeki videoyu secip cikartip bunu delil olarak mahkemeye sunuyorsunuz, yani eksik olarak sunuyorsunuz. (ornek vermek gerekirse ben bu sozkonusu videoyu kendi blogumda yayinlayip, bakin yunanlilar Ataturk hakkinda neler soylemis hadi protesto edelim diye yazsaydim ve birisi bu videoyu gunlugumde gorup Ataturk'u asagilamaktan bana dava acsa ve delil olarak sadece bu videoyu sunsa, altinda yazdigim yaziyi hic gostermeden, bu yeterli bir delil olur muydu?)
  • Bu delili izleyen hakim dogal olarak butun turklugu ve Ataturk'u asagiladigina karar veriyor.
Burada hic bir hata yok, cunku hakimin gorevi Turk Ceza Kanunu'nu uygulamaktir, bu video gercekten asagilayici bir nitelige sahiptir. Turklugu ve Ataturk'u asagilamak suc sayilmali midir? Dusunce ozgurlugunu kisitlar mi? Bunlar apayri bir tartismanin konusu, su anda sadece surece odaklanalim cunku butun bu ifade ozgurlugu tartismalarindan ote internet suclarinda yarginin isleyisinde bir hata var, asil sorun burada basliyor.
  • Iste en cok hatanin islendigi bolum, cezaya karar veriliyor ve deniyor ki bu sitenin ulke icinden butun yayini Telekom tarafindan engellensin...
Hata 3,4,5,...) Oncelikle sizce karari veren hakim Youtube'u hic kullanmis midir? Youtube nedir biliyor mu? Bence bilmiyor ve aslina bakarsaniz bilmesi de gerekmez, onun gorevi yargiyi saglamak, hic kimseden her konuda bilgi sahibi olmasini bekleyemezsiniz ama iste Youtube'un ne oldugunu bilmesi gereken bir kisi var... O da mahkemede gorev alan "bilir kisi". Oncelikle bu mahkemede bir bilir kisi var miydi acaba? Eger hakim bir bilirkisiye gerek duyulmadigina karar verdiyse o da hatali cunku apacik ortada ki kendisinin internet bilgisi yetersiz, bir bilir kisi raporu istemeliydi. Eger bir bilir kisi varsa cok afedersiniz ama bir halt bildigi yokmus...

Neden mi? Oncelikle bilir kisi delilin yetersiz oldugunu gorememis, bilir kisi dava acilan kurumun uyelik sozlesmesini incelememis, bilir kisi bu videoyu yukleyenin Youtube degil, Youtube'un kullanici sartlarini ihlal eden bir uye oldugunu cozememis. Bilir kisi illa ki bu videoyu engellemek istiyorsa sadece bu videonun baglantisinin engellenebilecegini de bilememis, bilir kisi demis ki "tirnak kopmus, kolu keselim". Ama iste bilir kisi kolu kesmeyi bile dogru duzgun becerememis cunku proxy ayarlarini degistirerek turkiye icinden hala Youtube'a ulasilabilecegini bile bilememis. Bu bilir kisi neyi bilmis?

Dedigim gibi hakim bir bilirkisi raporuna gerek gormeden bu karari verdiyse hatali, yok bilirkisi raporuna gore bu karari verdiyse de bilirkisinin "bilirligini" bir daha gozden gecirmek lazim. Turkiye'de internet konusunda kimler bilir kisilik yapiyor, bunun da bir arastirilmasi lazim.

Son olarak diyebilirsiniz ki Youtube'da Bush hakkinda asagilayici birsey yayinlandi mi hemen siliniyor, Turkiye hakkinda yayinlandi mi hicbir sey yapilmiyor, belki de sopa gostermemiz gerekliydi. Oncelikle YouTube bir amerikan sirketi ve dunyada simdiye dek tanidigim hicbir sirket bence yeterince demokratik degil, bunu kabul etmek gerekiyor. Peki nasil bir karar alinmaliydi mahkemede? Oncelikle YouTube'a bir ihbar gonderilmeliydi "bu videonun hemen gosterimden kalkmasi" yonunde daha sonra da "tekrar boyle bir video yuklenirse bunun gosterimini engellemek icin Youtube sitesinin nasil onlemler alacagi" bir dilekce ile sorulmaliydi mahkeme tarafindan. Bir de bu videoyu yukleyenin YouTube kullanici sozlesmesini ihlal ettigi ve Turk hukumeti gozunde suc isledigi belirtilir ve bu kisinin IP adresi istenirdi. Eger tekrar boyle bir video yuklenir ve YouTube sitesi bunu yayinlarsa iste o zaman ikinci bir ihbar gonderilmeli ve "sopayi o zaman gostermeliydik". Ikinci ihbarda "bakin bu konuda ki hassasiyetimiz konusunda sizi daha once uyardik ama sizin tarafinizdan bu konuda olumlu bir gelisme gorememekteyiz, son bir tekrari karsisinda Turkiye Hukumetinin YouTube sitesine erisimi engellemekten baska caresi kalmayacaktir" denilebilirdi. Bundan sonra eger gene ayni olay tekrar ederse erisim engellenir ve engelleme mesajinda "Youtube sitesi Turk devletinin hassasiyetini, USA devletinin hassasiyeti ile ayni oranda koruyamadigi ve Turklugu asagilayan irkci videolar icerdigi icin ikinci bir emre kadar erisimi engellenmistir" denilebilirdi.

Iste olay boyle intikal etmis olsaydi ben yurtdisinda yasayan bir turk olarak, "bakin Turkiye'de demokrasi yok, iste bu da kaniti" diyenler karsisinda ulkemi savunabilecektim.

Turkiye'de en yavas isleyen surec belki de yargidir ama bu davada sanirim gereginden fazla hizli islemis ve bir cok hata yapmis. Internet su anda dunyada ki en buyuk sektorlerden biridir ve Turkiye bu konuda yargisini, kanunlarini guncel tutmazsa cok buyuk bir hata islemis olur. Eger hukuk okuyorsaniz ve "su sisteme bak, ben bu sistemde nasil avukat/hakim olurum" diye dusunuyorsaniz siz de hatalisiniz cunku "bir eksikligin/yanlisligin oldugu her yerde, bunu duzeltebilecekler icin bir is firsati vardir".

7 yorum:

  1. kesinLikLe katiLiorum. Yapilanlar ne kadar cirkinSe bizimkiLerin tepkiSi de o kadar yanni$ oLmu$.
    Hele ben mahkemenin bu kadar kiSa surede sonucLanip karar aLdigini duyunCa $ok oldum. Hayir yani pek de ali$kin olmadigimiz bi hizla halledilmi$ her$ey.
    Dedigin gibi Turkiye`den hala girebilenler var; arkada$larim da ayarLariyLa oynayip YouTube`a eri$ebiliolar engellenmi$ olmasina ragmen.
    Ke$ke bu kadar alelacele bi$iler yapmaktanSa adam gibi ara$tirip doru yoldan hakkimizi savunsaydik. Insan du$unmeden edemio, bizdeki demokrasi haLa yasakLar zincirinden mi ibaret yani..

    ~Serra

    YanıtlaSil
  2. Hrant Dink için yürüyenler içinde -ki aynı zamanda Türkiye'nin geleceği için yürüdük,yürüdüler-aynı maddeyle dava açıldı.Katılanlar bulunamayacağından organizasyon komitesine dava açıldı.
    Bu kadar insan bir anda nasıl ve ne şekilde örgütlenmişmiş??
    Ertesi gün Ermeni tarafından sıcak cevap gelince Dışişleri bakanı değilmiydi görüşmeleri başlatan?
    Birşeyler iyiye gidecekse bunu yine ve sadece kitlelerin yapabileceğinin en güzel kanıtı...
    Kimse kusura bakmasın bu tip davalar ve olayların sonu faşizme çıkar.

    YanıtlaSil
  3. bu tipki ortadaki bi ayibin uzerini ortmekten baska bisi diil,site yasaklandi ve biz artik goremiyoruz...eee sanki cokta umurlarindaydi.
    kisa yoldan cozumler mantigi diilmi zaten bu hale getiren herseyi.. cok yazik!!
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. @serra yilmaz: bence sorun "isin kolayina kacmaktan" kaynaklaniyor. Bu soruna karsi elbette daha yaratici bir ceza veya cozum bulunabilirdi ama bazilari "hemen kapatalim, basimizi agritmasin" mantiginda hala...

    @kelebeginpullari: evet hukumet muhtemelen "istikrari" korumak icin (ki ekonomik gelisme icin bu sart buna karsi degilim) boyle davalara basvuruyor ama artik hukumetin sorunlara cozum bulmanin sopayla olmayacagini anlamasi lazim, cunku her sopa gosterisinde kendini de cezalandiriyor aslinda. Daha dinamik ve yaratici cozumler bulabilirler umarim.

    @kumralada: evet gercekten en kestirme cozum olarak yasaklamak goruluyor. Halbuki onlara sorun gibi gorunen bir seyin turkiyenin kendi "olumlu" reklamini yapmak icin bir firsat olarak da gorebilseler keske.

    YanıtlaSil
  5. İlginç olansa mahkeme kararıyla erişimin engellenmesindeki hızlılık,aynı derecede kaldırılırken de gösterilmiş ve youtube serbest kalmış.
    Hangisi doğru yani?
    Adalet bu mu?
    En önemli hak ihlallerinde onlarca yıl süründürülen adalet kararları,böyle bir olayda nasıl hızlı şekillere bürünebiliyor?

    YanıtlaSil
  6. Onceden Kuzey Kore, Cin falan yasaklardi simdi Turkiye'de bunlarin arasinda katildi. Yurtdisinda cogunluk zaten bir haber diger ulkelerden bu haberle artik ayni kefeye koyulacak Cinle Kuzey Koreyle. Cok uzucu. Benim anlamadigim Turkiye'de erisimi engellemek neyi cozuyor tum dunyanin erisimi varken. Deve kusunun kafasini kuma gommesi degil de ne bu?

    YanıtlaSil
  7. @cenkunal: maalesef eger bir olay populerlik kazaniyorsa, yargisi da o derece hizli gelisiyor yani populerlik kavrami bence yarginin hizini da etkilemeye baslamis. Bilmiyorum belki de bu ayni anda bir suru insanin tepkisini gosterebilecegi yeni gelisen sosyal internet acisindan iyi birseydir belki...

    @miracc: tahminim bu karari Youtube'u cezalandirmak olarak gormus devletimiz, yani bak bizim hassasiyetimize dikkat etmezsen Turkiyeden gelicek butun kullanicilari kaybedersin gibi... Bir bakima eski usul "bak odevini yapmazsan sana seker yok" diyerek cocugunu yola getirmeye calisan ebeveyn zihniyeti... Ne yazik ki bana gore bu zihniyet pek yapici degil.

    YanıtlaSil