29 Kasım 2006

Kara cuma ve kuslar

Pazar gecesi dondum tatilden, acikcasi sehri gezmek yerine daha cok oda arkadasim Khris'in aile fertlerini gezdim demek daha dogru olur. Cogu amerikan ailesi gibi Khris'in ailesi de biraz daginik, ailesi bosanmis, kimi aile fertleri kimileriyle gorusmuyor boyle olunca da herbirinin evine ayri ayri gitmemiz gerekti. Bunun bana faydasi herbirinin evinde ayri ayri sukran gunu yemegi yemis oldum, bunlar bana kilo olarak donucek sanirim. Neyse sehri daha onceden de gezmistim zaten.

Buradaki alisveris cilginligini gozlerimle gordum "Black Friday" denen cuma gununde. Bu gune Kara Cuma gunu demelerinin sebebi de suymus; satis yapan magazalarin cogunlugu yaz aylarinda zarar yapiyormus fazla alisveris yapilmadigi icin ve muhasebede zararlar hep kirmizi ile gosterilmis hesaplarda, yilbasi yaklasirken boyle bir kampanya yapma fikri ortaya cikmis, herkes sukran gunu tatilindeyken kampanya yapalim demisler ve bakmislar ki buyuk bir kar elde etmisler cok satis yapildigi icin o gun. Kar elde edilince muhasebe defterine siyah ile yaziliyormus karlar. Sukran gunu de her Kasim ayinin ilk persembe gunune denk geldigi icin bu gunden bir sonraki satislarin oldugu gune de kara cuma denmeye baslanmis. (bu bilgiyi de gereksiz bilgiler haznenize kaydersiniz artik) Oda arkadasim bir ara beni de surukleyip gel bir magazanin onunde sabahlayim dedi de allahtan sonradan vazgecti.

Neyse bugun derse giderken otobus bekliyordum ve yedigim sosisli sandvicten parcalar koparip kuslari beslemeye basladim. Videoda sonlara dogru siyah kucuk bir kus vardi, onu beslemeye calisiyordum (hem ufak hem de farkli diye) ama hep buyuk olanlar ondan once kapiyorlardi onlari onceden beslemis olmama ragmen. Sonra dunyadaki gelir adaletsizligini dusundum, acaba bu davranisi kuslar mi bizden ogrenmisti biz mi kuslardan? Belki de ikimizin de ortak yani olan hayvansal bir icgududur hep daha fazlasini istemek...


SSL12113
Video sent by mertulas

7 yorum:

  1. Hoşgeldin!
    video ilginçti,çok güzel yakalamışsın Mert.Diğerlerini de birbirine düşürmüşsün anlaşılan.Tam wild world.
    Tuğçe(O.Secret)

    YanıtlaSil
  2. Ho$geLdin.. Black Friday demeyin Lutfen bana! :) Bu sene bi te$rif edeLim dedik ve ba$imiza geLmeyen kaLmadi. Aman bi daha mi, tovbe! ;p
    Ay canim benim, mini minnacik dierLerinin yaninda..

    ~Serra

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Mert;
    Bende Vapurda simitleri alıp yapıorum,daha çook..Artık kuşlarda epey alışkın bunlara doğrusu..Havada nasıl süzülüyorlar Öyle kalabalıklar ki;İçinde
    benim de öyle farklı gözettiklerim oluyor ama nedense hep o ufaklar başarısız oluyorlar diğerlerine göre,yazıkk!! diye geçiriyorum içimden ama nafile!!
    Hayat zıtlıklarla dolu iyi-kötü,zengin-fakir,güçlü-güçsüz:(
    Maalesef halaa bunlara gözardı ederek daha da faslasını istiyoruz..Ne garip Çelişki değil mi?

    YanıtlaSil
  4. Kucuk "Kara Boyun"u bastırmıs diger uyanıklar:(

    YanıtlaSil
  5. bunlar marti'ya benziyor, istersen beyaz olanlari direk benim kedi Paris'e teslim edelim, temiz bir i$ cikarmis oluruz, marti-tava:))

    Kara Cuma sadece insan kalabaligi, 2'dir gidemedim, alisveris icin christmas ertesini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Robin Hood'lar lazım bize:-)Yada kuşlara yiyecek atarken yaşadığı sistemi sorgulayan,maddiyattan değil edebiyattan,sanattan ,dostluktan beslenen bireyler yetiştirmek gerek...

    YanıtlaSil
  7. @Tugce: Hosbuldum, tatil fena degildi iste, sadece beslemek istemistim ama sanirim dogada kaos her zaman varolucak :)

    @Serra yilmaz: hosbuldum, evet gercekten insanlar alisveris icin deli oluyor burada, alisveris yapmak bir bagimlilik haline gelmis sanirim.

    @Mujde Algul: Bende bu celiskiyi yasadim tam kara cuma ertesi kuslari beslerken zaten, ah ah vapurda kuslari beslemeyi o kadar ozledim ki burada :)

    @ahsen: hikayedeki kara boyun aslinda martilardan da buyuk pelikan tarzi bir kus :)

    @salincakta iki kisi: Eheh kedilerin bu kus merakini hic anlayamadim, simdiye dek hicbir kedinin de bir kus yakalayabildigini gormedim. Christmas ertesi fiyatlar cok daha uygun oluyor zaten.

    @kelebeginpullari: sanirim zor yetisiyor bu tur bireyler gunumuz dunya ikliminde :)

    YanıtlaSil