4 Kasım 2006

Murat Kurnaz ve integrasyon

Bugun ki New York Times gazetesini okurken gozume soyle bir haber carpti. Murat Kurnaz, 24 yasinda Almanya dogumlu, 2001 yilinda Pakistan'i ziyareti sirasinda (11 eylul saldirilarindan bir ay sonra) tutuklaniyor islami terorist baglantili oldugu suphelenilerek ve once Afganistan'daki bir amerikan hapishanesinde sonra ise unlu Guantana-mo Bay hapishanesinde dort bucuk yil tutuklu kaliyor ve bu sure icinde cesitli iskenceler gordugunu soyluyor, ozellikle de Afganistan'daki hapishanede kaldigi sure boyunca. Tabi ki Pentagon bu iddalari yalanliyor.

Isin ilginc yani ise 2002 yilinda Amerikan hukumeti onu Almanya'ya, dogdugu ulkeye geri gondermek istiyor ama Almanya tarafindan bu istek red ediliyor! Raporlara gore Almanya'nin onerilerinden biri de onun Turkiye'ye gonderilmesi yonunde oluyor. Almanya dogumlu ve Almanya'da yasayan birini neden Turkiye'ye gonderelim diye Amerikali yetkililerde saskinlik yasiyorlar hakli olarak. Sonucta red edildigi icin Amerika'nin unlu cezaevinde tutuklu kalmaya devam ediyor 3 yil daha ve gectigimiz agustos ayinin sonlarinda sucsuz olduguna kanaat getirilerek serbest birakiliyor. Haliyle ulkesi Almanya'ya donuyor ama yasadigi yer Bremen'de alman yayin organlari tarafindan kendisinden "Bremen'in Talibani"diye bahsediliyor. Almanya hukumeti tarafindan tekrar yargilaniyor El-Kaide baglantilari olabilir diye (amerikan hukumeti tarafindan dort bucuk yil tutuklu tutulup, yuzlerce kez sorgulanmasi sonunda sucsuz olduguna kanaat getirilip serbest birakildiktan sonra) Almanya hukumeti de bu konuda hicbir delil bulamiyor ve sucsuz olduguna kanaat getiriyor.

Oncelikle cogu avrupa ulkesi gibi Almanya da Amerika'nin unlu Guantana-mo Bay hapishanesine siddetle karsi ciktigini savunuyordu ama anlasilan o ki orada yatan "turk asilli" bir almanin o hic tasvip etmedigi hapishanede bir kac yil daha yatmasina hicbir itirazi bulunmuyor. Ikiyuzlulugun siniri yok sanirim.

Hani hep medyamizda "Almanya'da yasayan turk vatandaslari alman kulturune adapte olamadi" derler ya, sanirim uzaktan konusmak kolay cunku bana gore adaptasyon cift yonlu olmalidir. Bir taraf kendi ulkesinde dogan birisine "gercek bir vatandas muamelesi" bile yapmiyor, Turkiye'ye gonderin diyorsa integrasyon yollari bastan kapali demektir.

Kaynak: New York Times, 4 Kasim 2006 (haberi okumak icin tiklayin)

13 yorum:

  1. Okuyunca sunu dusundum: bir irkin mensubu olmak, bir ulkenin vatandasi olmaktan daha ust bir kavram...

    Belki sadece Almanya icin boyledir!

    YanıtlaSil
  2. uzucu...hani tam turkun turkten baska dostu yok galiba dedirtcek kadar..

    YanıtlaSil
  3. Evet gerçekten adaptasyon iki yönlü olmalıdır özellikle Tugce'nin yorumuna katılmamak elde değil "türk ün türkten başka dostu olamaz "çünkü türk 'ün türkten başka dostu olabilmesi için kendi içersinde yaşayan gayrimüslimlere veya farklı ırktan yaşayan insanlara kendi vatandaşına tanıdıgı hakları vermesi gerekir. İkiyüzlülük meselesine gelince mert bey'e sormak gerekir Almanya meclisinde kaç tane türk vardır ? Kendisi bir Türk vatandaşı olarak izmir iktisat kongresini okumuş mudur ? kendisi bir türk vatandaşı olarak türk hükümetinin gayrimüslümlerin ne gibi sorunları ve türk vatandaşı olmalarına rağmen ne gibi engellerle karşılaştıgını bilmekte midir?

    YanıtlaSil
  4. this is UNBELIEVABLE!!!

    The Germans are (and have always been) one of the more 'nationalistic' but 'racist' societies. But nationalistic only applies to the ARYAN race and GERMANIC applications. Just because you're born there doesn't excuse your non-German-ness.

    Biz ne zaman uyanacagiz. Hala aklim ermiyor.

    Amerika'da da yakinda bu gibi seyler baslayacak. Already, there's talk of even if you're a naturalized or native born citizen of the US, the US can deport you back to your 'ethnic descent' country of choice. But this, of course, would only apply to 'Muslim' people. (Patriot Act and Post 9/11)

    In the name of terrorsim and fear, the civil liberties of ALL AMERICANS are being taken away!!!

    Maybe Turkey should officially change its 'official' religion from Islam to Ataturkism, and accept the Genocide of Armenians, Greeks, Kurds, and Islamists, (and every1 else itmay have offended in the last 2000 years, including possibly Jesus and Moses.)

    Then we should all accept our inferiority to the whole of Europe, and promise to never ever wander around to the west of Edirne, and roll over and play dead for everyone else to start considering the thought of at least accepting us as possibly the members of the human race, and maybe after so many years, etc. etc.

    AB yi ve (FB'yide) birakip Turk milleltlerini birlestiren bir guruba Lider olarak kendimizi takistirmamizin zamani gelip gecmedimi? Am I being too racist when I say that?

    Birakalim bizi Avrupa'ya alacaklarmi, almayacaklarmi iddiasinida, biz Avrupa'ya iddia olarak (girelimmi, girmeyelimmi, ve girersek ne gibi rusvetler elde edebilecegimizi sorgulasak) daha iyi olmazmi? Avrupa acaba bize layikmi?

    YanıtlaSil
  5. Turk her yerde magdur...
    bunu okuyunca izledigim bi hbr geldi aklıma;gecen hafta Avustralyada bir turk kalp krizinden oldu nedeni ise 2 hastaneninde hastayı kabul etmemesi.
    ben artık dayanamıorum bu turlu haberlere,biz boyle degildik 'Osmanlı'lar dendiginde bir zamanlar zangır zangır korkudan titreyen insanların torunlarına karsı belimiz bukuk olmamalıydık,olmamalıyız...
    ahsen

    YanıtlaSil
  6. bu arada,konuyla bi alakası yok ama ben bu siteyi yeni kesfettim cokta hosuma gitti uye olmak istiorum en azından yazılara yorum yapabilmek icin ama goremedim uye linkini,biri bana yardımcı olabilir mi?????
    ahsen

    YanıtlaSil
  7. İkiyüzlülüğün sınırı olmadığı gibi ırkçılığın da sınırı yok. Özellikle Avrupa'da yabancı uyrukluysan da yabancısın. İki yıl yaşadım biliyorum. Türk olduğumu söylediğimde çok şaşırırlardı. Hatta birkaç salak sen Türk olamzsın demişti de çok fena kavga etmiştim. Sanki Türk olmak kötü birşeymiş gibi.

    YanıtlaSil
  8. artik muslumanligimiz yetmiyormus gibi bir de Turklugumuzu gizleme zamani geldi heralde.

    Bundan sonra ben kendimi 'Osmanli' olarak tanitacagim!

    YanıtlaSil
  9. Asla anlaşılamadık,anlamak gayretide olmadığına göre gerçektende türkün dostu olmadığına katılıorum..Ama Uzakdoğu'yu bunun dışında tutorumm..

    YanıtlaSil
  10. 3 yorum ustteki mesajımı kimse okumadı sanırım,tekrarlıorum nerden uye olcaaaaaam illede benimde mi sizin gibi gunluk sayfam olması gerekiooo yorumlarımda anonymous olarak gorunmek istemiorum.

    ahsenaslan@yahoo.com

    YanıtlaSil
  11. ahsenaslan: gunluk sayfan olmasi gerekmiyo. blogger'da blog kuracakmissin gibi davraniyosun. kayit yapiyosun. sonra ismini tanimladiktan sonra, sozunden vazgecip blog kurmuyosun. ama anonymous olmuyosun artik.

    Mert, sen daha iyi anlatabilirsin belki. Help!

    YanıtlaSil
  12. hı hı cok iyi anladım:(benim gibi teknolji fakiri bir insanın bunu anlaması biraz zor olur sanki:)
    en iyisi ben anonymous olmaya devam edyim:(

    YanıtlaSil
  13. @ali saglam: irkcilik her zaman varolan bir kavram ama umarim belli bir olgunlasma ile bir gun ortadan kaybolur.

    @tugce: belki de dostumuz vardir ama kendimizi hep yanlis kisilere ifade etmeye calismisizdir.

    @erins: ben yazimda Turkler kendi iclerindeki gayrimuslumlere her zaman esitlikci davranmistir demedim ama gene de bence Turkiye Almanya'dan cok daha fazla farkli etnik kulturu barindiriyor bunyesinde. Avrupa ulkeleri esitlikci ve medeni olmalariyla surekli ovundukleri icin ikiyuzluluk yaptiklarini dusunuyorum.

    @metin: avrupa uyeligi bazen benim de zihnimi kurcaliyor, bir yanim girmemizi istiyor medeniyet acisindan yaptigimiz reformlari dusunerek ama diger yandan da bize davranislarini gorup turk insani bunu haketmiyor diyorum. Bence Avrupa'ya o kadar cok odaklandik ki cevremizdeki diger milletlerle yapilabilecek guzel baglari gozden kaciriyoruz. Ne var ki her zaman opsiyonlari ve iletisimi acik tutmak gerektigini dusunuyorum.

    @ahsen: oncelikle yorumlara biraz gec cevap verebildigim icin ozur dilerim, gunlugumu begenmenize sevindim. Avusturalya'da sadece turk olduklari icin mi hastaneye kabul edilmediler? Bence her kisiye esit davranilmali, ne korkudan onune egilmeli ne de insandan saymamali, eninde sonunda hepimizinsaniz. Sitede yorum birakirken 3 tane opsiyon var, birincisi yaptigin gibi anonymous secenegi, ikincisi other secenegi, bu secenekte ismini ve varsa websiteni girebiliyorsun son olarak da Metin Bey'in anlattigi gibi Blogger'a uyelik yapabilirsin. Bunun disinda yazilardan haberdar olmak icin ana sayfadaki diger bolumu altindaki eposta listesine uye olabilirsiniz.

    @meltem sozer: bende ayni seyleri yasiyorum, cogu kisi bana sen hic turke benzemiyorsun diyor, bende belki kafanizdaki turk imaji yanlistir diyorum.

    @metin: umarim birgun gelir ve kimse gittigi hicbir yerde irki veya milleti yuzunden cifte standarta maruz kalmaz.

    @mujdealgul: Dedigin gibi bende Japonya seyahatim sirasinda insanlarin Turkiye'ye onyargisiz baktiklarini gormustum ve ulkemizi ve kulturumuzu gercekten merak ediyorlar.

    YanıtlaSil