11 Aralık 2006

Kaderimdeki hintli babalar

Gonul isterdi ki su egitim hayatimin son doneminde sadece secmeli tek bir dersim kalmisken rahat bir ogrencilik surseydim. Ne var ki kader baska bir yol cizmis sanirim bana. Bu donem alabilecegim tek secmeli ders acilmisti, bu da yuksek lisans duzeyinde muhasebe dersi, haliyle pek secme sansim olmadi.

Ben muhendislik egitimi almis biri alarak minimum duzeyde muhasebe bilgimle bu ileri duzey muhasebe dersinde surunmekteyim. Sinifta benim disimdaki neredeyse herkes isletme veya ekonomi egitimi gormus, bir de gelismis muhasebe ogreneyim demisler. Bu ortamda Mert gelsin sifirdan butun bunlari yutsun olur mu? Sonra ogretmenimiz psikopat ciksin yuksek lisans dersi icin devam zorunlulugu, 2 haftada bir quiz, 3 tane (yaziyla uc) vize, bir proje bir de final yapsin. Sonuc?

Sonucta ben bu gece opera ve klasik muzik dinleyerek projemle bogusarak sabahladim ve hala bitmedi. (ama o kadar uzagim ki projedeki kavramlardan, her bes dakikada bir internetten ingilizce sozluge "contingent (liabilities)" falan neymis diye bakiyorum, kelime anlamini cozsem gerisi gelicek ya)

Bu kadarla da kalmiyor, sinifimdaki ogrencilerden bir ornek sunayim size; 35 yaslarinda hintli bir baba, kendisi Youtube sirketinde muhasebeci olarak calisiyor, $1.6 bilyon dolarlik satista imzasi olan babalardan biri yani. Haliyle gozu kapali yapiyor, cunku yillardir isi bu! Sonucta ne oluyor biliyor musuz? Mert bu babalarla ayni can egrisine maruz kaliyor. Saka saka, sabah uyanicam gecicek hepsi biliyorum... Saka di mi?

11 yorum:

  1. al sana bir muhasebe kurbani daha...
    Ben nefret ediyorum bu dersten ya.. Bizim adam psikopat yalniz oyle bi sorun, universitede ilk acct. aldiginda D almis, o yuzden biz de dusuk alalim diye ugrasiyor..
    Ama sanirim terimlerde biraz iyiyim en azindan..Benim sorunum stocklarda..
    en iyi oldugum bolumum de, inventories, bad debth ve depreciation..:)
    yardim gerekiyorsa, hani D+ alcak kadar biliyorum galiba :D kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  2. Kabus gibi bir durum bu bir nevi. Yeni ve background'una nispeten uzak bir research alanina girdiginde de benzer durumlar yasanabiliyor :) Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. Muhasebeyi sevmek sanirim hocaSina bagLi. I$Letme okudugum icin 2 tane zorunLu muhaSebe derSi aLdim; financiaL & manageriaL accounting. DuzenLi caLi$inca yapio inSan. Biz hergun quiz oLuoduk, odev, sinavLar ve finaL de cabaSi. Son muhasebe hocam uzmanLik aLanimi muhasebe oLarak secmemi iStiodu. Yok saoLun, kaLsin diyip ortamdan uzakLa$tim napiim. :) Yapabilmek ayri sevmek ayri zorunLu oLdugu icin aLmak apayri sonucta..
    Ama seninki cidden cok zormu$. Yuksek seviye aLirken du$unemiorum kendimi.
    Kolay gelsiiiiiiiiin. Ba$aricaina inaniorumm. ;)

    ~Serra

    YanıtlaSil
  4. Valla muhasebeden hiç anlamam çünkü branşımla uzaktan yakından ilgisi yok! Ancak latince kısmıyla senin sözlük karıştırma kısmı aynı. Kolaylıklar dilerim bende de elimde sözlük ve post-itlerle bu ne demekti diye patolojinin içinde boğuşurdum.
    Kolay gelsin, ama yaparsın ya. (Böyle demesem moral bozmakla olmaz dimi)

    YanıtlaSil
  5. Sahiden olmak istediğin şey, mühendislik mi?Yaniii, evet ,çok rasyonel değerlendirmeler yapman ordan geliyordurda ne bilim sanki...
    boşver!
    Saçma bi soruydu hem bana ne dimi:-)))

    Klasik müzik ve operayı uykun kaçsın diye dinlemiyordun dimi?hehehe;-)

    YanıtlaSil
  6. hepsini anladim da bilyon ne mert yafu, asimile etmisler seni

    YanıtlaSil
  7. Mert gulumsettin beni gece gece :) Muhasebeyi univ. 2'de almistim iki donem ama hala nefret ederim, ekonomi okudum ama ondan da nefret ederim, uzerine simdi bir de siyaset deniyorum, bakalim belki bir gun severim umidi var icimde ama nafile :)

    Yakinda sirf bu tip Hintli, Cin'li babalar yuzunden bunyemde irkcilik gibi bir duygu gelisecek diye korkuyorum cunku bizim bolumde de senatorlerin yaninda staj yapan, hatta kadrolu calisanlar var... haksizlik bu, bari can egrisi olmasaydi...

    ps: bu arada plugoo icin tekrar tesekkur ederim, cok kullanisliymis :)

    YanıtlaSil
  8. valla yapılacak tek şey o çan eğrisine tabii tutulurken sana uzatılan hintli ele yapışmak... yardım etsinler valla. deneyim aktarımı cart curt diye bi isim koy:P ekonomiyi bitirdim de noldu, muhasabeden fersah fersah uzağım, hem o terimlerin türkçe karşılığı yok, osmanlıca. sözlüğü boşver yani :))

    YanıtlaSil
  9. o üstteki derya benim yaf :)bloggerla aramda bi kimlik sorunu var :P

    YanıtlaSil
  10. @tugce: ahah depreciation'i bende seviyorum ama journal writing beni bozuyor :) Neyse iyi gecti sinav allahtan.

    @tk: evet zor durum gercekten yabanci oldugum bir alanda calismak ama neyse ki gecti. Tesekkurler.

    @serra yilmaz: tesekkurler serra, benim aldigimda managerial accounting'di, neyse ki gecti kurtuldum :)

    @cilekli pasta: eheh tesekkurler, terimleri ogrenmek yeni bastan dil ogrenmeye benziyor ve calismayi yavaslatiyor oldukca ama sonunda gectim :)

    @aqua: eheh evet zordu ama sanirim sinavim iyi gecti.

    @kelebeginpullari: muhendisligi seviyorum, ayaklarimin altina saglam bir taban sunuyor sanki, diger alanlar daha tartismaya acik oldugu icin bana cok cazip gelmedi ama sanata karsimda ilgim var aslinda.

    @gamze: eheh evet ama bilyon kelimesi milyar ile ayni anlamda turkce de cok kullanilmasa bile var boyle bir kelime. Gene de milyar yazsam daha iyi olurmus sanki.

    @salincakta iki kisi: rica ederim, umarim siyaseti seversin bir gun :) Ben seviyorum hintlileri cinlileri ama sinavlara cok fazla calisiyorlar (gereginden fazla) tek sorunlari bu :)

    @derya/deryik: Ekonomi okuyamazdim heralde ben, okurdum da cile cekerdim. Eheh hintlilerden kopya cekenler var aslinda ama ben hic beceremedim o isi, benim icin cok stresli calisip yapmak daha iyi geliyor bana o heyecana strese girmektense :)

    YanıtlaSil