13 Mayıs 2009

Otokontrol Hissi

Kendime bir hedef koyduğum zaman çoğu kez kafamın içinde bir benlik oluşuyor. Kendine güveni tam, baskıcı değil ama hırslı ve belki de biraz ısrarcı biri olabilir. Hedeflerimi gerçekleştirmem için o kafamın içinde benimle konuşuyor, hatta bana kendi adımla sesleniyor, beni motive ediyor. "Şöyle yapmalısın Mert, ya da dayanmalısın Mert" gibi. Sanırım ortaokuldan beri orada ve gerektiğinde ortaya çıkıyor, aslında ona ihtiyacım olduğunda ben çağırıyorum demek daha doğru.

Tamamen bilinçli yaratılan ve ihtiyaç duyulduğunda aktive edilen bir otokontrol mekanizması. Tahmin ediyorum çoğu insanın zihninde farklı şekillerde vardır ama pek konuşulmuyor sanırım bu konuda. Kimisinin kafasındaki ses ölmüş büyükannesidir, kimisinin babası, kiminin bende olduğu gibi kendi hatta kiminin ki de tanrı veya allah.

Asıl kafamı kurcalayan bu yardımcı olan otokontrol mekanizmasını beynimiz nasıl oluşturuyor, onun karakterini nasıl belirliyor? Acaba o da bizimle birlikte büyüyüp gelişiyor mu yoksa aslında o bir duyguyu mu temsil ediyor? Kendi örneğimde; acaba ortaokuldaki hali ile bugünkü hali bir mi? Nasıl mutluluk duygusunun hissi değişmez, sadece mutlu olduğunuz şeyler değişir, işte kafamızda yarattığımız otokontrol mekanizması da bir bakıma his mi acaba? Belki de çevremizden farkında olmadan aldığımız bir tür enerjidir.

4 yorum:

  1. gerçekten çoğu insanın yaşadıgı pek dikkat etmedigi bir olaya deginmişsin.insanların zor anlarında ,heyecanlı oldugunda ,ama hep gerektiginde ortaya çıkan bir korunma mekanizması adeta.ben bilinçaltımın sesi oldugunu düşünüyorum.asıl ilginç olan insanı ihtiyacı olan cesareti yada gücü bulması için motive ediyor ve işe yarıyor:)

    bunun ne oldugu konusu düşündürücü ,bence bu hem his, hem enerji olmalı. inançlarımız ,etkilendigimiz olaylar sonucu açığa çıkıyor belki ve bence kişinin bastırmış oldugu güçlü yönlerinden kaynağını alıyor.

    üzerine düşünülmesi keyifli bir konu,güzel yazmışsın.

    YanıtlaSil
  2. üzerine düşünülmesi keyifli bir konu,güzel yazmışsın.

    YanıtlaSil
  3. biraz bu konularla ilgili biri olarak bu ses Melis Hanım2 ın dediği gibi bilinçaltımızın sesidir diyebilirim. Bilinçaltımızın en önemli amacı bizi hayatta tutmaktır. ne olursa olsun hayatta kalmaya çalışır. malesef sırf bu nedenle faydası oldugu kadar da zararı dokunur.

    YanıtlaSil
  4. Güzel içerik elinize sağlık başarılar...

    YanıtlaSil