11 Mayıs 2007

Kraldan çok Kralcı

En fazla kral hangi ülkede yaşar derseniz düşünmeden cevabım Türkiye'dir. Hani "kraldan çok kralcı" diye bir tabir vardır ya ülkemizde, nasıl doğru bir laf anlatamam. Ya bütün bu kralcılar beni buluyor ya da çoğunluk meslek olarak "kralcılık oynuyor" ülkemizde.

Bana çok ilginç teklifler geliyor bu kralcılardan. İstanbul'a döndükten sonra askerliğe daha var boş durmayayım diye bir iş arıyorum, iş için görüşmeye gittim.

-Yıldız Teknik'ten mezunsun, Amerika'da yüksek lisansını yapmışın, yabancı dilinde var ama askerliğini daha yapmamışın, tamam o zaman bedavaya seni fabrikamda çalıştırayım askerliğine dek iş hayatını öğrenirsin...

Güzeeeel... OSS'de ilk 10,000'e girip 4 sene mühendislik oku, Toefl'da 300 üzerinden 275 al, sonra Amerika'nın batı yakasındaki en eski, 150 yıllık üniversitesinde, Silikon vadisinde çalışan mühendislerin %60'nın mezun olduğu okulda 2 sene yüksek lisans yap, bir yıl da iş tecrüben olsun sonra gel Türkiye'de kralcının fabrikasında bedavaya çalış. İş çıkışında da patronun evine temizliğe giderim hizmette kusur kalmasın diye... Hayır eğer ihtiyacın yoksa iş yok dersin ama bedavaya çalış diyerek neyi zorluyosun ki?

Bloğumda Plugoo eklentisi kurmuştum, işte bloğuma giren ziyaretçiler isterlerse msn üzerinden hemen benimle konuşabilsin diye. Oradan da çok güzel teklifler geliyordu. En son dün 3 kişi birden kendi bloglarındaki Google reklamlarına "tıktıklar mısın" dedi. Tabii canım benim sanal alemde ki lakabım "TıkTıkçı Mert" zaten... Google reklamı gördüm mü dayanamıyorum hemen tık tık, alışkanlık oldu bende söyleminize bile gerek yok. Gittiğim her sitede Google reklamı "tıktık"lamadan çıkmam. Biz de senin bloğundakilere tıklarız diyorlar. Güzel arkadaşlarım bloğumu çok güzel gezmişiniz ama ben 3 yıldır blog yazıyorum ve daha bir kere bile bloğuma reklam almadım, nereye tıklıycan? Bir kişiden gelse bu istek neyse, aynı gün içinde 3 kişiden gelince bende sigortalar attı ve bugün itibari ile kaldırdım tabii ki plugoo eklentisini.

Bende genel olarak dışarıdan enayi/saf görülme durumu da mevcut galiba, hiç unutmam 2 yıl önce bir arkadaşımı ziyarete gitmiştim, arabayı park ettim, tam apartmana giricem birisi arkadaş bir baksana dedi, ben de adres sorucak sanıyorum;

-Buyrun
-Ya bizim bir piyano vardı da 4.katta, onu iki kişi sırtlanıp şu kamyona koyalım hadi
-Piyano? 4.kat? iki kişi?

Güzeeeel... Ya tamam türk insanı yardımseverdir ama bir yere kadar be... Sokaktan tanımadığım birisinin piyanosu için benden kafamı yarmayı, belimi çıkarmayı göze almam mı bekleniyor anlamıyorum.

Bir de en çok şaşırdığım şey kralcı insanlar bu isteklerini o kadar rahat dile getirirler ki sanırsınız dünyanın en normal şeyini istiyorlar sizden hatta sanki size iyilik yapıyorlar. Daha önce kimse bunlara birşey demediği için mi bu kadar rahat oluyorlar yoksa rahat görünürsem yuttururum ayağına mı yatıyorlar orası meçhul.

Benim asıl merak ettiğim bu tür kralcı istekler neden hep bana denk geliyor? Alnımda bir yerde benim okuyamadığım bir yazı mı yazıyor nedir ben de anlamadım.

11 yorum:

  1. hoşgeldin türkiye'ye öyle abi hatta öyle bi raddeye gelicen ki ulan acaba ilk görüştügüm adama dönüp evet dese miydim diye düşünecen. Askerlik olmadan kimse adam istihdam etmek istemez. Düzgün iş hiç bakma derim yapacaksan çok iyi bir fabrikada frito lay veya protector gamble da staj ayarlamanı öneririm tabii gerçek bi staj üretim stajı yapmanı öneririm. Veya eğer şansın varsa 3 aylık dönemsel işler oluyor genellikle proje amaçlı danışman firmalarının işleri onlara bir bak derim ama fazla iştahın kabarmasın.
    Genellikle bu yapıyla alakalı bişi eer sessiz sakin bi tipsen tamam abi baştan "salak" muamelesi görürsün. piyano olayı süpermiş :)))) duydugum en egzantirik şeydi.

    YanıtlaSil
  2. Bazıları kızınca güzel oluyor. Demekki sen de kızınca komik oluyorsun Mert. Daha doğrusu "TıkTıkçı Mert" . Sen beni güldürdün Allah ta seni güldürün inşallah :)

    YanıtlaSil
  3. bahtsız bedevi ve kutup ayısı desem kızar mısın mert :)

    YanıtlaSil
  4. Başına gelenler hiç hoş değil gerçekten ama anlatım tarzından mıdır, aynı şeyleri yıllardır yaşadığım için artık olaya esprili yaklaştığımdan mıdır bilmiyorum çok güldüm okurken :)

    YanıtlaSil
  5. belki adamın piyano zannettiği şey aslında org falandır:) adam piyanonunun bildigimiz fil kadar bişey oldugunu bilse sormazdı heralde..:)
    polyannacı oldum:))

    YanıtlaSil
  6. Bu google reklamlarına bayıldım ben. Siteme google reklamı aldığım zaman ilk işim sizin siteyi ziyaret etmek olacak:)

    YanıtlaSil
  7. ben de reklam koyayim da haber vereyim :)) bi kerecik tikla hic olmazsa..:D
    piyano olayina gelince: isteyenin bir yuzu vermeyenin iki yuzu kara hesabi sormus insanlar ne var ki bunda canim ? :))

    YanıtlaSil
  8. @ Mert Ulaş:

    İyi gözlem, mizah yetisi ve anlatım düzgünlüğü birleşince, işte böyle güzel yazılar çıkıyor ortaya! :o)

    "Başına gelenlere hiç şaşmadım, az bile görmüşsün!" desem, inanır mısın?

    Başıma gelmiş bir olaydan örnek vereyim: "Adı bende saklı bir Headhunter aracılığıyla gidilmiş, -yine adı bende saklı- son derece ciddi(!) ve tanınmış bir kurumda, kurumun departman müdürü değil, genel müdür yardımcısı değil, genel müdürü değil, bizzat patronu sarkıntılık etti!"

    Adam o kadar denyo ki, "mobbing" için işe girmemi bile bekleyemedi! Tebrikler Türkiye, her nerede yaşanıyor ve buna yaşamak diyorsan!

    YanıtlaSil
  9. çooook komik yaaaa :) yaşadıkların değil tabi anlatım tarzın çok komik :) çok güldüm mert sabahtan beri gördüğüm herkese anlatıyorum yazıyı yazdırdım zorla okutuyorum tık tıkçı mert :) sana bu teklifte bulunan insanlarıda çoook merak ettim :)

    YanıtlaSil
  10. Askerlik, ucuz emek sömürüsü için bahane,sigorta bir ödül olmuş güzel ülkemde...
    Senin gibi insanlar yani bizler küçükte olsa katkı sunarak ,eleştirerek yada, düzelteceğiz bu koşulları...Bugün Gençlik ve spor bayramı,önem verelim yada vermeyelim,ülkemize karşı sorumluyuz.

    Hiç bir şey moralini bozmasın!
    Yaratıcılığın sana hep yardımcı olacaktır.

    YanıtlaSil
  11. "Burası Türkiye" bizim burda ingilizlerin en çok kullandığı cümle..
    Hatta bence reklamlarda dışarıda bu cümleyi slogan kullansak hiç değilse gerçekçi bulup bir sürü turist gelir buraya :))

    YanıtlaSil