10 Ekim 2007

Beko MiniBig hakkında

Beko miniBig adında TV'ye bağlayabileceğimiz bir bilgisayar piyasaya sürmüş. Fiyat ve özelliklerini aşağıdaki resimden inceleyebilirsiniz.

Şimdi en ucuz modelinin fiyatı 1400 YTL'ye bir laptop bakalım ve özelliklerini karşılaştıralım. Ben Fujitsu Siemens'den AMILO Pi 1536, hepsiburada.com KDV dahil fiyatı da 1.479,20 YTL yazıyı yazdığım sırada. (acaba Beko'nun bu ürününde fiyata KDV dahil mi?)

Özelliklerini karşılaştırırsak;
  • Fujitsu Siemens'in işlemci hızı 1.83 GHZ, miniBIG'in 1.66 GHZ
  • Fujitsu Siemens'in ekran kartı daha iyi ( ATI Mobility Radeon X1400 128MB)
Bunun dışında Fujitsu Siemens'in kendine özel bir ekranı var 15.4 inch'lik (yani kullanmak için ayrıca TV'ye ihtiyacınız yok) ve kendine özel bir bataryası var, yani yolda falan da kullanabiliyorsunuz. Beko'nun miniBIG'in artısı ise TV kartı olması. O halde durumu eşitleyelim ve dizüstüler için PCMCIA TV kartlarının da fiyatlarına bakalım. AVERMEDIA AVERTV modelimiz var, KDV dahil 97.3 YTL. Şimdi toplayıp hesap yapalım...

miniBIG fiyat: 1399 YTL (KDV dahil mi değil mi bilinmiyor)
Laptop + TV kartı fiyat: 1576.3 YTL (KDV dahil)

Fiyat farkı: 177.3 YTL (eğer miniBIG fiyatına KDV dahilse)
Fiyat farkının getirdiği ekstralar: 15.4 inch ekran, 2.5 saat dayanabilen pil, daha hızlı işlemci, daha iyi bir ekran kartı

Sistemlerin diğer tüm özellikleri ve yapabilecekleri aynı.

Benim Beko'ya tavsiyem: Eminim ki bu cihazı toplarken fiyat araştırması yapmışlardır o yüzden donanım kısmına girmeyeceğim ama keşke açık kaynak bir işletim sistemi kullansalardı ve işletim sistemlerine ayıracakları parayı fiyatta indirim olarak son kullanıcıya yansıtsalardı. Belki o zaman mantıklı bir ürün olabilirdi.

11 yorum:

  1. yanlış bir karşılaştırma...

    karşılaştırmanın, etox ile ferrari'yi karşılaştırmaktan bi farkı var mı sence? ikisi de nasılsa spor araba deyip aynı şartları beklersen çok beklersin.

    biri alanında uzman, diğeri piyasada çok yeni.

    biri kendini düyaya kanıtlamış ve sürümden bile satış oranları hayal edemeyeceğin kadar onlara kâr getirirken, diğeri 6 bilemedin 7 ülkede anca tanınıyor.

    birinin ülkesi üretilen malı sırf dışarıya satmak için, kendi içinde vergi denilen naneyi çok düşük tutarken, diğerinin ülkesinin vergi oranlarını anlatmaya bile gerek yok.

    biri ürettiği ürünlerin tamamını kendi ülkesinde ve fabrikalarında üretirken, diğeri yarısını belki de daha fazlasını yurtdışında ürettiriyor.

    sadece bu kadarını bile düşününce, aradaki fiyat farkı bence şaşılacak derecede normal.

    YanıtlaSil
  2. Peki o zaman daha basit bir karşılaştırma yapalım, Casper CPR1660-8D05B model laptop özellikleriyle neredeyse aynı ve fiyatı KDV dahil 1,343 YTL. O da bir türk markası üstelik arkasında da KOÇ grubu gibi bir holding de yok. Onlar fiyatlarını nasıl bu düzeye çekmişler acaba?

    YanıtlaSil
  3. Boşverin karşılaştırmayı laptopu neyin bugün bayram kafa yormayın bunlara =))

    ÖZLEDİYSEN GİT BUL,

    KIRDIYSAN AF DİLE,

    KIRILDIYSAN AFFET,

    SEVİYORSAN SÖYLE

    ÇÜNKÜ;

    BUGÜN BAYRAM...

    "RAMAZAN" Bayramınız Kutlu Olsun =)

    YanıtlaSil
  4. mert'cim, bu arada bayramın mübarek olsun.

    beko, karşılaştırdığın ürünler alanında henüz çok ama çok yeni. misâl, casper bir çamaşır makinesi sürsün piyasaya, beko'dan pahalıya satmak zorunda kalır. bunun sebepleriyse inan bana saymakla bitmez. yanlış anlama beko'yu savunduğumdan falan değil. her hangi bir başka marka da olabilirdi bu. örneğin iphone; inan bana nokia'nın n95'i o telefondan kat ve kat üstün. ama iphone dünya piyasasına vurduğun zaman özelliklerine göre, n95'den daha pahalı. neden, çünkü adamlar telefon piyasasında yeni.

    ama gel gör ki, beko piyasada tutunursa 3-5 sene sonra yeterli rekabet gücüne erişebilir ve fiyatlarını en uygun durumlara indirir. ha o vakit dediğin karşılaştırmaları yapabilirsin.

    yani en azından ben bu şekilde düşünüyorum. hemen karalamak, üstüne gitmek yanlış olur.

    YanıtlaSil
  5. aga koskoca beko firmasinin tutunmasini biz mi saglayacaz.parami aliyon ne yapiyon.bi koruyonki.yanniz yerdesin.buraya gele kardes.az yemeyi dusunsunlerde fiyatlari ceksinler.

    YanıtlaSil
  6. hee, para alıyorum. onun için fiyatları yüksek tutuyolar. az da yiyolar ama ben yiyorum bekonun parasını. oh bebek!

    YanıtlaSil
  7. bu alet bir bakima htpc ´dir ve suan bu tür cihazlar 1.000 ile 3.000 €uro arasi satiliyor! Bu nedenle bence Beko cok iyi bir adim atti ve bu aletle cok is yapacak!

    YanıtlaSil
  8. bu alet bir bakima htpc ´dir ve suan bu tür cihazlar 1.000 ile 3.000 €uro arasi satiliyor! Bu nedenle bence Beko cok iyi bir adim atti ve bu aletle cok is yapacak!

    YanıtlaSil
  9. karşılaştırmak bilmeyenler açısından iyi olmuş birde şu yönünü düşünün laptop kullanmak heryerde tabii ayrıcalık ve kolaylık beko bunu daha kolay bi hale getirmiş ve fiyat farkı ve özelliklere bakılırsa miniBig daha avantajlı duruyor elinizde bavul kadar bişi taşımaktansa miniBig daha uygun derim satışına gelirsek bence benzeri çıkmazsa başka yerli firmalardan büyük patlama yapar

    YanıtlaSil
  10. Fiyat bence abartılı madem sektöre adım atıyorsun minimum kar ile gireceksin cazip olacak bence bu fiyatlarla cazip değil. Ayrıca elimde birşey taşıyacaksam daha efektif olanı yani laptop taşırım daha iyi. her zaman nasıl ekran bulacaksın cafe de oturunca adamdan ekran mı rica edeceğiz?

    YanıtlaSil
  11. Bu cihazın vergileri yüksekti ötv ve kdv indiriminde 750tl ye aldım 5 ay önce. Ama gel görki 2 gündür. Arızalar başladı. Kendi kendini resetliyor ve her cd yi beğenip okumuyor. Heryanı çizik dolu okumaz dediğin cd yi okuyor. Yazıcının driver cdni (sıfır çiziksiz)okumuyor. Bence çin malı epc mi minpc mi diye bişey aslında. Apple minibookunu almadığıma pişmanım.

    YanıtlaSil