5 Ekim 2007

İnternet üzerinden müzik satışına yeni bir yaklaşım


Radiohead yeni albümü "In Rainbows" için çok farklı bir satış yaklaşımı sunmuş, albümü indirmek için ne kadar fiyat vereceğinize siz karar veriyorsunuz. Yani fiyatını siz kendiniz yazıyorsunuz, ister 1 pound, ister 100 pound tamamiyle size kalmış. Çok cesur bir yaklaşım bence, yalnız bir şekilde geliştirilebilir. Bu albüm yeni olduğu için henüz hiçbir parçasını dinlemedim, dinlemediğim bir albüme fiyat biçmem bu yüzden zor olucaktır benim için. Bu durumda ancak gruba ve yaptıkları müziğe duyduğum güvene fiyat veriyorum aslında. Ne yapılabilir?
  1. Stream olarak albümün şarkıları web sitesinden dinlenebilir bir önizleme tadında
  2. Düşük kaliteli mp3 formatında (64 bitrate, radyo kalitesi) şarkılar siteden indirilebilir, şarkılar dinlenip beğenildiğinde yüksek kalitelileri indirmek için biz bir fiyat belirleriz ve bu fiyata CD kalitesindeki versiyonu indirilir.

6 yorum:

  1. Anathema yapıyordu böyle bir şey. "Kim olduğunu bilmediğimiz adamların ceplerini doldurmak yerine, eğer hak ettiğimizi düşünüyorsanız parayı doğrudan bize verin" gibi bir şey diyorlardı. Bir "donate" butonu vardı web sitesinde.

    YanıtlaSil
  2. mert bi sorum olacak su yorum kısmını pencere acılmadan nasil ayarladın. onunlada ılgılı bi post gecebilirsen ne makbule gecer biliomusun 8-) biliorum fazla alakasız bi yorum oldu yazdıgınla ama ne farkederki takip edenlerin arasındayım ;-)

    YanıtlaSil
  3. bildiğim kadarıyla "gönlümüzden ne koparsa" metoduyla albümü edinmek sadece ilk cd için geçerli. yani albümün tamamı değil. bu arada yine bildiğim kadarıyla radiohead, itunes'la anlaşamayan, tek tek şarkı satışını desteklemeyen, alacaklarsa albümün tamamını alsınlar diye düşünen bir grup. bu da bir çelişki yaratıyor. ancak her şeye rağmen, klasik müzik ticaret modelinin internetle birlikte değişmesi gerektiğini gösteren büyük bir örnek oldu bu.

    YanıtlaSil
  4. @isimsiz: buradan nasıl yapılacağını okuyabilirsin.

    @oky: sanırım download versiyonuna bonus disc dahil değil, yani asıl albüm tamamiyle dahil. Itunes ile şarkı başına anlaşmamalarının nedeni bence radiohead tüm albüm dinletisini bütün bir deneyim olarak sunmak istiyor ve genelde tematik albümler yapıyor, bu sebeple sadece tek şarkıyı değil tüm albümün ve albümün temasının tadını almamızı istiyor, bu sebeple tek şarkı satışına karşı olduğunu düşünüyorum. Zaten para için tüm albümü alsınlar diyen bir grup bedavaya tüm albümü sunmazdı internetten bence.

    YanıtlaSil
  5. tabi canım, zaten eğer ücretsiz download'a albümün tamamı dahilse, yukarda söylediklerimin baştan anlamını yitiriyor :)

    YanıtlaSil
  6. Bende kendi blogumda ayni yontemi uygulamak istiyorum. Her isteyen ister 5 kurus ister 100 lira gonderebilirler, her sevdikleri yazim icin. Comment yerine para gonderin kampanyasi . . .

    :)

    YanıtlaSil