2 Kasım 2006

Ikinci bardak soguk su

Iki hafta once trende giderken aklima guzel bir fikir gelmisti... Fikir suydu; insanlar youtube gibi bir siteye asama asama ogretici videolari yukleyecekti ve yukledikleri videolarin izlenme oranlarina gore sitedeki reklam gelirlerinden pay alicaklardi. Hayatta ogretilebilecek hersey icin ogretici bir video bulunacakti, bir bakima video ansiklopedisi gibi. Sitede bir istek kutusu bulunacakti, mesela nasil makarna yapilmasi gosteren bir video istiyorsunuz, bu istek kutusuna yaziyorsunuz, eger sizden baskalari da boyle bir video istiyorsa bu "how to make a spaghetti" yazisi daha buyuk ve kalin bir punto ile gosterilicekti (bir bakima label cloud gibi, benim kategoriler kismim gibi) Bunun disinda dil bariyerini ortadan kaldirmak icin bir videoya altyazi yukleme olanagi da bulunacakti, mesela turkce bir video izliyorsunuz buna ingilizce altyazi yazip eklerseniz videoyu siz yuklemeseniz bile sizde ufak bir pay alicaktiniz reklam gelirlerinden. Reklamlar da izlediginiz video ile alakali olucakti, mesela spaghetti videosu icin bir spaghetti markasinin reklami gosterilecekti. Sitenin ismini bile dusunmustum, alan adlarindan teachow.com'u begenmistim, sitenin logosu da cay icen bir chow chow kopegi olacakti.

Ilk baslarda video hosting servisi sunmak cok masrafli olacagindan kullanicilar baska video servislerine yukledikleri videolarin html kodlarini kopyalayip bu sitede yayinlayabileceklerdi, sonra site reklam gelirlerinden yeterli parayi kazandiktan sonra kendi video hostingimizi sunacak ve kullanicilar videolarini direkt bizim sitemize yukleyebilecekti. Sitede genel kategorilendirme, kullanicilardan tag ekleme ve arama ozelligi bulunacakti kullanicilarin istedikleri videolari rahatca bulabilmesi icin. Bunun disinda videolara yorum ekleyip videolarda anlamadiklari yerde yardim sorma gibi ozelliklerde olucakti.

Sonra butun videolar biraz komik olucakti yani monoton bir ses tonuyla sikici videolar olmayacakti. Daha bir sure sey dusunmustum, heyecanli ve mutluydum. Benim gibi videoblog ile ilgilenen ve paylasmayi seven birinden boyle bir fikir cikmasi normaldi aslinda. Biraz arastirmistim, bu tur bir video sitesi internette yok saniyordum taa ki once Nahnu'nun sitesinde Greedtube ve Tubetorial'i gorene dek. Greedtube internette yayinladiginiz herhangi bir videodan %50 reklam geliri kazanmanizi saglayan bir servis, Tubetorial ise bedava internet pazarlama videolari iceren bir site. Hayallerim biraz kirilmisti ama ikisi de tam olarak benim yapmak istedigim turde siteler degildi.

Sonra yikildigim an geldi, VideoJug sitesini gordum. Bu site video yukleyen kisilerin reklamdan pay almasini saglamiyor, istek kutusu yok, videolar eglenceli bir dille cekilmemis, altyazi yazma ozelligi yok ama onun disinda hersey var. Siteyi inceledigimde arkalarinda oldukca kuvvetli finansal bir destek var sanirim cunku cogu videoyu kendileri hazirliyorlar (kullanicilar da yukleyebiliyor) ve bu epey zaman alan bir istir. Bunun disinda begendigim ozellikleri begendiginiz videoyu ipodunuza ya da cep telefonunuza indirebiliyorsunuz ve bunun disinda cogu kendi hazirladiklari videolarda asama asama yapilmasi gerekenleri de yazili olarak sunuyorlar boylece bunlarin yazicidan ciktisini da alabiliyorsunuz. Istediginiz bir ickiyi hazirlama ya da istediginiz yemegi yapmak icin oldukca faydali.

Bu siteyi farkettikten sonra biraz moralim bozuldu, gittim mutfaga bir bardak soguk su ictim. 2006 yilinda kurulmus bir firma ve hala beta asamasindalar, bu sonbahar sonu tam olarak hazir olmasi bekleniyormus sitenin. Yani bu fikri tahminim benden 6-8 ay once dusunmus olmalilar ama dedigim gibi arkalarinda kuvvetli bir finansal destek oldugu kesin. Hatirlarsaniz daha onceleri de soguk su icmistim, Zeren'le olan fikrimizin yapilmis oldugunu gorup, bu arada Skype icin olan fikrimin de Amerika'da 411 (Turkiye'de ki 118 servisi) icin yapildigini ve konusma basinda 12 sn reklam dinlettigini ogrendim, ve gorunuse bakilirsa bunu yapan sirket iyi kazanc da sagliyormus.

Her seferinde dusundugum fikirlerin yakin bir zamanda yapilmis oldugunu gormek gercekten moral kirici. Nasil bakicagimi bilmiyorum, belki fikirlerimin gercek hayatta uygulanmisoldugunu gormek iyiye isarettir, dogru yoldaoldugumu gosteriyordur ama hep bir adim gerideyim. Belki de bir daha ki sefere aklima bir fikir geldiginde, bu fikrin de bir adim ilerisini ve buradaki avantajlari dusunup ona gore proje uretmeliyim kimbilir... Son olarak bu yaziyi gecen gun burada kutlanan Halloween icin Videojug sitesinden Halloween ickisi nasil hazirlanir videosu ile bitiriyorum.

8 yorum:

  1. Merhaba;
    Blogunda değişik ve okunmaya değer çok sayıda yazı var. Referans yazıların olsun, günlük postların olsun, hem bilgi verici hem de çok ilginç konular. Takipteydim. Bugünkü videojug'ı tıklayınca da çok hoşuma gitti. Ama sadece ilkler değil, en iyiler kazanır herhalde, değil mi?

    YanıtlaSil
  2. bana böyle birşey olsa varya biterim..
    yani bittiğim an ''o an'' olur..
    çok sevdim ben bu düşünceyi ama.. yemek anlatımı falan süper olur benim gibi yemek yapmayı bilmeyenler için..

    YanıtlaSil
  3. ne dicem? olan olmuş zaten, üzülmeye değmez. ayrıca içtiğin su fotoğraftaki gibi buzlu değildir umarım. zira havalar soğudu, boğazları üşütürsün, üzülürüz.:)))

    YanıtlaSil
  4. Mert,
    Sayende su teknik siteleri ogrenme suremi azaltiyorsun. Bunun icin tesekkurler. Projeler konusunda da merak etme bir sure sonra bir adim onde olmaya baslarsin. Yani uretmeye ve brainstorming'e devam...

    YanıtlaSil
  5. Mert,

    uzulme!

    bazen ilk ortaya cikislar degil bence kisinin ilkonce ilkleri kendisinden once baskalarinin ilklestirdigini kabullenmek daha ilk ve ilk-inc bir sey.

    sen devam et sitende bizi 'ilk' bilgilendirmene. biz kimin 'ilk' ledigini ve kimin 'ilkel'ligini biliriz.

    YanıtlaSil
  6. ilginc bir fikrin sahibi olmak yeterli bir haz kaynagi bence. dedigin gibi isin kotu tarafi harcadigin onca zaman ve emekten sonra uzerinde calistigin projenin benzerinin ve/veya daha iyisinin zaten mevcut oldugunu fark etmek.

    bu arada cok hosuma gitti "halloween pumpkin punch" videosu.

    YanıtlaSil
  7. bence uzulme..birileri senden sadece 6ay kadar once dusunmus..demek ki oldukca ilerliyorsun.. ;)

    YanıtlaSil
  8. @banu: gunlugumu begenmene sevindim, dedigin gibi her zaman ilkler kazanmaz ama biraz hevesimi yitirdim sanirim. Sanirim aklima baska bir fikir gelmesini bekleyecegim :)

    @eyesan: tesekkurler, evet bence de guzel ve faydali bir fikirdi

    @anonymous: tesekkurler, yok buzlu degildi su zaten bu aralar bogazlarim da agriyor biraz dikkat ediyorum :)

    @ycurl: tesekkurler, dedigin gibi fikir uretmeye devam edicem

    @metin: :) biraz tekerleme gibi olmus yorumun tesekkurler, bakarsiniz bir gun gercekten de ilk ben olurum

    @yok ki: evet fikirlerimin yapilmis oldugunu gormek demek ki dogru dusunuyorum dememe yol aciyor bazen :)

    @tugce: evet aradaki zaman farkini yavas yavas kapatirim belki zamanla :)

    YanıtlaSil