21 Eylül 2005

Ustune soguk su ictik

Zeren'le uzun zamandir okuldan bagimsiz olarak dusundugumuz bir proje vardi uzerinde calismaya gercekten hevesli oldugumuz. Ne yazik ki dun gece buna cok benzer bir urunun bizden bir yil once piyasaya sunuldugunu ogrendik, tabi urun 2005 te bir cok odul almis, biz nasil yapilabilir diye dusunurken. Gerci daha once de gormustuk urunu fakat fiyati 1400$ civarindaydi, simdi ise 350$a kadar dusmus. Neden cok duyulmadigini anlayamadik. Gerci bizim projemizde bunu grid computing ile birlestirmeyi planliyorduk. Projenin mantigini asagida anlaticam.

Proje umutlarimizin cokusunden sonra zeren'le yaptigimiz bir soylesi :
(dosya 34 mb bu yuzden zaman alabilir)



Proje aslinda basitti, mantigi su andaki mevcut monitorunuz yerine kablosuz tablet pc gibi ustune yazi yazilabilen bir monitorunuz oldugunu dusunun. Bu monitorde sadece wifi bir modem ve girdinizi aktarabilecek kadar ufak bir islemci veya RAM bulunuyor. Tum bilgiler sizin ana bilgisayarinizdan wifi adhoc uzerinden kablosuz olarak elinizdeki monitore geliyor. Bu monitorun uzerinde bir ses cikisi ve tv-out u bulunuyor. Boylelikle evinizde bilgisayarinizin basindan monitoru aliyorsunuz elinizde mutfaga gidip hard diskinizdeki tum mp3lerinizi wifi alani icinde dinleyebiliyorsunuz, isterseniz evdeki tv'ye baglayip divx filmlerinizi seyredebiliyorsunuz, bahceden emaillerinize bakabiliyor, internete girebiliyorsunuz vs. Ayrica bilgisayariniza tablet pc ozelligi katmis oluyorsunuz (ekrana el yazisi ile yazabilme vs.) Boyle bir seyin normal monitorunuzun yerini almasi gelecekte cok olasi. Gerci su anda Viewsonic firmasi urunu daha cok home entertainmentin bir parcasi olarak lanse etsede ofis alanlarindaki uygulamalari da cok guzel. Yaptiginiz bir excel dosyasini elinize aliyorsunuz monitoru patrona gosteriyorsunuz. Muhendisler fabrika katindaki bir soruna asagi ellerinde monitorleri ile inip bakabiliyorlar vs... Bir baska uygulama ise evinizde kablosuz bir cihaz oldugundan monitor uzerindeki ses cikisi ve mikrofon girisinden bahcenizde skype uzerinden bedavaya milletlerarasi konusmak olabilir mesela.

Biz tum bunlari dusunmustuk ve bu aletin 200$ dan az bir fiyata su anki teknolojiyle uretilebilcegini biliyorduk ama bu pazarda ilk olmadiktan sonra rekabet sansi cok dusuk. Gerci bizim fikrimizde ofisler icin daha farkliydi. Biz grid computing ile ofis alanindaki tum bilgisayarlari kaldirip yerine bir tane cok kuvvetli bir bilgisayar koymayi ve islemci gucunu paylastirmayi dusunuyorduk, bu henuz yapilmamis ama elbet onu da dusunuyorlardir su anda. Bu sistemle herkes kablosuz monitorleri ile ofis ortami icinde tek bir bilgisayardan farkli isler yapabilecekti. Bilgisayarlari upgrade etmek istedigimizde yalnizca ana bilgisayar update edilip maaliyetler duscekti, ofis icindeki mobilite artacakti. Kisaca her sey cok guzel olacakti :)

Neyse simdilik bu projeyi rafa kaldirdik yeni bir seyler dusunmeye calisiyoruz. Bu arada su an marketteki urun budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder