Bir urun ilk dizayn asamasindayken genellikle bu urun icin ayrilan maliyetin %20'si harcaniyor halbuki bu asamada (eger dizayn asamasi uretim sirasindaki en ince detaylari bile hesapliyarak yapildiysa) urunun piyasaya cikmadan onceki %80'lik bolumu aslinda tamamlanmis, geriye sadece urunu bu dizayna gore uretmek kalmistir. Buradan yola cikarak dizayn asamasinin onemi anlasilabilir.
Buna gore sirketlerde dizayn bolumunde aylik maasla calisan muhendisler aslinda sadece yeni bir dizayn yapilmasi gerektiginde yogun olarak calismaktadir. Ne var ki bu bolumde calisanlarin motivasyonunun yuksek tutulmasi ileride kotu dizayndan kaynaklabilecek buyuk sorunlarin onceden engellenebilmesi acisindan kritik onem tasimaktadir.
Motivasyonu arttirici bir yontem olarak bu dizayn asamalarinda dizayn bolumunde calisanlara maaslarinin yaninda ekstra prim verilmesi dusunulebilir. Bu ekstra prim bir bakima borc olarak dusunulmelidir, uretimin ileri asamalarinda dizayn hatasindan cikabilecek her sorun icin bu ekstra primin belli bir kismi tekrar calisandan geri alinabilir, eger dizayn kaynakli bir hata bulunmaz ise bu para calisanda kalacaktir. Boylelikle calisanin dizayn asamasinda daha ileri goruslu ve kapsamli dizaynlar yapmasi saglanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder